Počůral se, tak ho plácla. Svědci líčili týrání dětí ve školce, podobných případů jsou tisíce

Chomutovský soud se vrátil k případu těžko uvěřitelného týrání dětí. Toho se měly podle obžaloby dopouštět tři učitelky mateřské školky z Klášterce nad Ohří. Děti údajně máčely ve studené vodě, bily je nebo nutily do jídla, a to až do té doby, než se pozvracely. V pondělí u soudu vypovídali svědci. Ročně je přitom hlášeno zhruba devět tisíc případů týraných, zanedbaných a zneužívaných dětí. Jejich počet však může být až desetkrát vyšší.

Učitelky se podle obžaloby hrubě chovaly hlavně k dětem s nějakým hendikepem. Těm pak měly například dávat úkoly, které nemohly splnit a následně je za to údajně trestat. V pondělí u soudu vypovídala jedna z asistentek ve školce. Sama prý byla svědkem jednoho incidentu, při kterém učitelka měla plácnout chlapce, který se předtím počůral.

K soudu přišla i jedna z bývalých učitelek, kterou ale nakonec nechala státní zástupkyně z jednací síně vyloučit. Bude ji chtít totiž vyslechnout jako svědka. „Sama jsem překvapená z toho, že jsem byla vykázaná ze soudní síně. Asi mi nezbyde nic jiného než vypovídat, protože koho jiného chránit než samotné malé děti. A doufám, že se najde spravedlnost,“ sdělila bývalá učitelka Marcela Gillichová redakci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brutální bití a típání cigaret o tvář. Dívčí gang týral 13letou Sabrinu, vše si natáčel

Obžalované učitelky vinu od začátku popírají. Za ohrožování výchovy jim hrozí až dva roky vězení. Případů dětí, kterým je ubližováno buď psychicky, nebo fyzicky, jsou přitom tisíce ročně. O velkém množství z nich se přitom veřejnost nikdy nedozví, některé jsou obzvlášť brutální. Například takzvaná Kuřimská kauza, kdy šestice lidí hrůzným způsobem mučila dva malé chlapce.

Chlapce zachránila chůvička

Na týrání dvou chlapců ve sklepě v Kuřimi přišel soused. Pokoušel se spustit chůvičku, která hlídala jeho dítě. Přitom se naladil na frekvenci sousedního domu, v danou chvíli uviděl něco hrůzného – na zemi spoutaného chlapce.

Takzvaná Kuřimská kauza nemá v Česku obdoby. Sourozence týrala skupina šesti lidí včetně jejich vlastní matky, všichni skončili za mřížemi. Jakuba a Ondru zavírali do psích klecí, bili je, topili, pálili cigaretami a odřezávali jim kusy masa. Spekulovalo se o náboženské sektě, ale na skutečný motiv strašlivého týrání vyšetřovatelé nepřišli.

Jiný, ale stejně otřesný případ. Teprve měsíčního chlapečka odvezli detektivové v Brně v zuboženém stavu z ubytovny. Měl několikrát zlomenou nohu a byl popálený v obličeji. Matka kriminalistům tvrdila, že šlo o nešťastnou náhodu. „Vyklopil se z kočárku,“ prohlašovala žena. Na dotaz, kde získalo miminko popáleniny, odvětila: „Z fénu, přítel jím topí.“

K násilí se nejčastěji kloní rodiče

Právě přítele matky chlapce nakonec policisté obvinili z těžkého ublížení na zdraví a z týrání svěřené osoby. Toho se měl dopustit také otec tříleté holčičky na Plzeňsku. Podle svědků ji byl, škrtil a dusil polštářem. „V danou chvíli jsem nevěděla, co dělat, tak jsem mu ji vytrhla. Řekl, že ji stejně do rána zabije,“ líčila tehdy svědkyně.

Právě nejbližší příbuzní, mnohdy rodiče, se nejčastěji dopouštějí násilí na dětech, a to ať už psychického, nebo fyzického. Důsledky to má v každém případě fatální. „Dítě, i když se zapřísáhne, že se nebude chovat jako rodič, tak má často tendenci se přesně tak chovat. Samozřejmě, když je dítě týrané, tak je traumatizované. Často se u něj rozvíjí takzvané poruchy přizpůsobení nebo posttraumatické stresové poruchy, které se poté objeví zdánlivě bez příčiny,“ vysvětloval pro CNN Prima NEWS psycholog Karel Humhal.

Ročně je hlášeno kolem devíti tisíc případů týraných, zneužívaných nebo zanedbaných dětí. Podle odhadů jsou skutečné počty až desetkrát vyšší. Ne každý z těchto činů se totiž dostane na světlo.

Tagy: