Svědectví z válečné Ukrajiny: Stomatová a Schürger vydávají knihu. Co ve vysílání nebylo?

Únor roku 2022 se zapsal do historie i paměti současné generace: 24. února 2022 vypukla válka na Ukrajině. Reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger zažili počátek válečného konfliktu přímo na Ukrajině v Charkovské oblasti a divákům v Česku i ve světě zprostředkovávali jedinečné a přímé svědectví z válkou zmítané země. Za podpory CNN Prima NEWS a vydavatelství Euromedia Group, a. s. nyní vydávají interaktivní knihu, která čtenářům nabízí svědectví o tom, co se odehrávalo za kamerou, popisuje nebezpečnou práci válečného reportéra a přibližuje momenty, které nebylo možné odvysílat.

„Na základě zpětné vazby od diváků CNN Prima NEWS, tedy podporovatelů a fanoušků reportérů Darji a Honzy, jsme se rozhodli vytvořit knihu, která bude více popisovat a vysvětlovat události i situace, které pro CNN Prima NEWS denně natáčeli. Kniha pojednává o bezprostředním začátku ukrajinské války a je autentickou výpovědí dvojice novinářů, kteří jako jediný zahraniční štáb reportovali prakticky do celého světa,“ uvedl Aleš Pýcha, marketingový ředitel skupiny Prima.

Kniha Pod štítem Charkova je navíc interaktivní publikací, neboť obsahuje 42 unikátních QR kódů, které přivedou všechny čtenáře k původním videoreportážím na webu CNN Prima NEWS. „Zde si skutečné a neuvěřitelné zážitky, které dvojice na Ukrajině dokumentovala, budou moci kdykoli připomenout přímo na svém mobilním telefonu, a krásně tak doplní text obou autorů,“ řekl Pýcha s tím, že si cení toho, že v řadách lidí na Primě má takto odvážné kolegy.

Není to typická kniha o válce

Reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová upozorňuje, že čtenářům nenabízí typickou knihu o válce. „Ani jsme to nechtěli, naopak. Chtěli jsme ukázat, že válka není jenom o utrpení, ale také o přátelství a lásce lidí, kteří se do invaze vůbec neznali, a o vzájemné pomoci, na kterou v normálním životě člověk často ani nenarazí,“ vysvětlila.

Zdůraznila také, že se spolu se Schürgerem snažili popsat sílu ukrajinského lidu, který „přes všechny útrapy neopouštěl myšlenku vítězství, tudíž je to kníha o naději, která nesmí pohasnout“.

„Naše reportování z Ukrajiny vzbudilo v Česku a zahraničí takové ohlasy, že jsme se rozhodli v knize popsat, co vše se odehrávalo za kamerou. Je to pravdivé svědectví dvou novinářů, kteří si také často sypou popel na hlavu, protože něco mohli udělat jinak, ale zároveň se snaží dívat kriticky na všechno kolem sebe. A právě tu nejtěžší práci, jako bylo třeba ověřování pravosti informací, v televizi nevidíte,“ doplnila.

„Kniha Pod štítem Charkova pro mě znamená dokončení práce, kterou jsme s Darjou začali na Ukrajině,“ uvedl kameraman Ján Schürger. „Plno věcí nebylo vidět na kameře nebo ve vysílání. Chtěli jsme přiblížit, jaké to bylo v obklíčeném Charkově uprostřed války, a ukázat, na jaké problémy v dnešní době internetu, kdy je každá informace okamžitě vidět, televize naráží,“ dodal.

Doplnil, že kdykoliv se Stomatovou vyrazili na místo, kde se něco nečekaného a tragického stalo, zprostředkovávali divákům skutečné obrazy ukrajinské války ihned, aktuálně a živě. „To především proto, že fungovaly mobilní vysílače,“ dodal kameraman.

Knihu lze zakoupit v kamenných prodejnách nebo na stránkách knihkupectví Luxor ZDE.

Tagy:
reportérka válka kniha Ukrajina reportáž CNN Prima NEWS Darja Stomatová Česko Charkov kameraman svědectví TV Prima videokamera Ján Schürger ruská invaze na Ukrajinu interakce Euromedia Group