Podle ruských médií jde všechno podle plánu, Ukrajinci „osvoboditele“ vítají, říká expert

Rusové jsou na Ukrajině vítáni jako osvoboditelé a armáda tamním lidem přináší humanitární pomoc, tak alespoň podle experta žijícího v Moskvě Jiřího Justa informují ruská média o konfliktu na Ukrajině. Upozorňuje navíc, že se většina obyčejných Rusů ani k jiným než k propagandistickým informacím nedostane.

„Budete se divit. Podle ruských médií jde všechno podle plánu. Akce probíhá, jak by měla. Ukrajinci vítají ruskou armádu jako osvoboditele, ruská armáda přináší humanitární pomoc, ruská vojska vytváří humanitární koridory a tak dále. Je to úplně jiný obraz, než co odpovídá realitě,“ popsal Just ve vysílání CNN Prima NEWS mediální obraz války v Rusku.

Rusové nemají příliš možností, odkud mohou čerpat pravdivé informace. „Pokud budeme brát Rusko jako celek, tak mají Rusové zprávy z oficiálních médií. Ti, co mají zájem dozvědět se nějakou pravdu, tak se nachází spíš ve velkých městech a hledají je prostřednictvím sociálních sítí, které ještě nejsou úplně zakázány. Pokud bychom brali ruská nezávislá média, tak v Rusku v podstatě neexistují. Nezávislé informace Rusko jako celá společnost nemá,“ vysvětlil Just.

Z toho důvodu tak podle oficiálních průzkumů drtivá většina Rusů „speciální operaci“ na Ukrajině podporuje. „Pokud budeme brát poslední průzkumy, tak zhruba 71 % podporuje operaci na Ukrajině. Více než polovina Rusů konzumuje informace ze státních médií. Řekl bych, že Rusy ani výrazně nezajímá, co se děje na Ukrajině,“ doplnil expert.

Rusové dělají chyby

Ve vysílání CNN Prima NEWS hovořil také bezpečnostní expert Andor Šándor. Popsal deziluzi ruské armády. Situace se určitě nevyvíjí tak, jak si představovali v Kremlu. Vidíme taktické a operační chyby, kterých se ruská armáda dopouští. Ruská armáda nezabezpečila podporu pozemních vojsk a podcenila morálku Ukrajinců, tu se teď snaží zlomit. Vladimir Putin chce dosáhnout cíle za každou cenu,“ myslí si Šándor.

Z toho důvodu se Rusko podle něj rozhodlo verbovat syrské dobrovolníky. „Rusové dělají, co dřív kritizovali, že přijímají syrské dobrovolníky. To ukazuje, že ztráty jsou opravdu velké. Budou zařazeni na čela ruských jednotek. Putinovi je celkem lhostejné, jestli padne všech 16 tisíc dobrovolníků, protože žádná mrtvola nepůjde do Ruska,“ sdělil expert.

Doplnil také, že se NATO nemůže otevřeně do konfliktu zapojit. „NATO nebude reagovat tak, jak by si někteří lidé přáli. Určitě nevstoupí do konfliktu, bude reagovat posílením východního křídla. Vstupem Američanů do války by začala třetí světová válka,“ doplnil Šándor.

Tagy: