Rusko vstoupilo do nové fáze teroru. My jsme ale z ocelové země, burcuje Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (25. února)

Šestnáctý den války. Ruská armáda zaútočila na zatím nejzápadnější cíle od počátku invaze

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přednesl v pátek večer další plamenný projev. Rusko přirovnal k teroristům z Islámského státu. Rovněž zmínil, že se za pátek povedlo ze čtyř obléhaných ukrajinských měst evakuovat 7 144 lidí. Mariupol je však prý v zoufalé situaci nadále odstřižen od zbytku světa. Podle Zelenského Ukrajinci zabili od začátku války více než 12 tisíc ruských vojáků.

„Jsme silní lidé z ocelové země. Tak odpovídá naše armáda na otázku kremelského velení, co jim bránilo v tom dobýt Ukrajinu do čtyř dnů. A pokud ztracení okupanti ospravedlňují svá selhání něčím jiným, znamená to, že během šestnácti dnů války ničemu neporozuměli,“ řekl Zelenskyj na začátku svého projevu.

Poté uvedl, že Rusové v pátek zajali starostu Malitopolu Ivana Fedorova. „Rusko vstoupilo do nové fáze teroru. Únos starosty Melitopolu je válečným zločinem. Ujišťuji vás, že 100 % lidí ve všech demokratických zemích o tom bude vědět a činy ruských okupantů budou srovnávány s činy teroristů z ISIS,“ uvedl. Podle něj se Melitopol okupantům nikdy nepodřídil, což je přivedlo k učinění zoufalých kroků.

„Ukrajina požaduje okamžité propuštění starosty Melitopolu. Pokud se stanete obdobou teroristů z ISIS, jaký pak má smysl s vámi o něčem mluvit?“ konstatoval Zelenskyj. Rovněž informoval o vývoji evakuace civilistů. Ruské jednotky podle Ukrajinců opět narušily svými útoky většinu humanitárních koridorů.

„Navzdory tomu se za pátek podařilo zachránit 7 144 lidí. Konkrétně z měst Energodar, Buča, Hostomel a Černigov,“ potvrdil ukrajinský prezident. Nutno podotknout, že jde o výrazně menší počet než v předchozích dnech.

V kritické situaci se nachází obklíčený Mariupol. Město je v dezolátním stavu. „Musím to říci s bolestí, ale Mariupol zůstává zablokovaný nepřítelem. Ruské jednotky nepustily naši pomoc do města a pokračují v mučení našich lidí,“ kritizoval Zelenskyj.

Ukrajinci opět aktualizovali své údaje ruských ztrát. Počet zabitých ruských vojáků od začátku války prý už přesáhl 12 tisíc. „Počet zraněných okupantů je mnohonásobně větší. Počet zajatců již dosáhl takové úrovně, že tato otázka nemůže být ponechána na strukturách, které jsme využívali před válkou,“ uvedla hlava státu.

V závěru projevu Zelenskyj připomněl, že je nadále v kontaktu s lídry Západu, kteří údajně chystají další protiruské sankce. „Naštěstí nejsme sami. Ukrajinské vítězství i mír jsou dosažitelné,“ sdělil.

Tagy: