Kokainoví intelektuálové zralí na psychiatra, komentoval Zelenského poradce požadavky Ruska

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak

Válka na Ukrajině (20.5.2022 8:00)

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak navrhl Světové zdravotnické organizaci (WHO) uspořádat kolektivní psychiatrické vyšetření diplomatů ruského ministerstva zahraničí. Reagoval tak na slova ruského šéfa diplomacie Sergeje Lavrova, který WHO vyzval, aby přesvědčila Ukrajinu, že se nemá bránit „speciální vojenské operaci“, kterou Rusové provádí na jejich území.

Ruské ministerstvo zahraničí ve středu informovalo o telefonickém rozhovoru mezi Sergejem Lavrovem a generální ředitelem WHO Tedrosem Adhanomem Ghebreyesusem. „Lavrov podrobně popsal akce, které jsou prováděny v rámci speciální vojenské operace na Ukrajině s cílem zmírnit utrpení civilistů a vyzval WHO, aby zapůsobilo na vedení v Kyjevě a přesvědčilo je, aby přestali bránit realizaci navržených opatření,“ uvedlo podle agentury Ria Novosti v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí.

„Jinými slovy ‚kokainoví intelektuálové‘ z ruského ministerstva zcela vážně navrhují, aby nám mezinárodní organizace dala ultimátum: ‚Ukrajinci, k vám domů přijdou násilníci a vrazi, tak se v klidu postavte ke zdi a počkejte, zatímco oni budou loupit, zabíjet a znásilňovat. A pak bezdůvodně obsadí část vašeho domu a budou tam chlastat‘,“ reagoval Podoljak na Lavrovova slova na svém Telegramu. Prohlášení ruského ministra zahraničí označil za „čistě ruskou absurditu“.

Podle něj mohla být taková žádost vyvolaná kvůli „rostoucí mezinárodní izolaci“, které Rusko čelí, „diplomatické demenci a závislosti na speciálních stimulantech“.

„Jediné, čím může WHO Kremlu pomoci, je, uspořádat pro ně řádné kolektivní psychiatrické vyšetření a nabídnout jim adaptivní terapeutické programy. Kyjev taková léčebná opatření s radostí uvítá,“ vzkázal poradce ukrajinského prezidenta Podoljak.

Donbas je zcela zničen

Za několik dní už to budou tři měsíce, co Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Největší boje se teď vedou na východě země. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ruská armáda zničila Donbas tak, že tato někdejší průmyslová oblast nyní připomíná peklo. „Je tam peklo, a to bez přehánění. Donbas je zcela zničen,“ prohlásil prezident. Podle něj dále pokračují ruské údery také na Černihivskou oblast. „Máme mnoho mrtvých. To vše nemá a nemůže mít pro Rusko žádné vojenské vysvětlení,“ vzkázal Zelenskyj.

Kvůli neutichajícím bojům bylo Rusko odříznuto od západního světa a kvůli zahraničním sankcím se dostává pod čím dál větší tlak. Řada nadnárodních společností v zemi minimálně na čas přerušila svoji činnost, zatímco jiné se už dokonce odhodlaly k prodeji svých aktiv v zemi. K razantnímu kroku přistoupil mimo jiné fastfoodový řetězec McDonald's. Známá americká společnost již před časem přerušila svou činnost v zemi, ve které měla až 850 poboček. Nyní se odhodlala dokonce k prodeji veškerých aktiv, které v Rusku má. V zemi společnost působila 32 let.

Tagy:
Ukrajina McDonald's WHO Světová zdravotnická organizace ministr zahraničí vyšetření Rusko Donbas Kyjev Telegram prohlášení Sergej Lavrov Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Sergej Viktorovič Lavrov Ministerstvo zahraničních věcí Ruska ruská invaze na Ukrajinu Mychajlo Podoljak