USA chtějí vyzbrojit Ukrajinu protilodními střelami. Mají zastavit ruskou blokádu

Izraelská protilodní střela Gabriel V

Válka na Ukrajině (20.5.2022 8:00)

Bílý dům pracuje na tom, aby dodal do rukou ukrajinských bojovníků pokročilé protilodní střely. Pomocí nich by Ukrajinci mohli útočit na ruské námořnictvo, které nyní blokuje Černé moře a zamezuje obchodu s obilím i dalšími komoditami, uvedl pro agenturu Reuters dobře informovaný zdroj. Ukrajina o takové střely žádá již několik týdnů. Američtí představitelé však argumentovali, že ovládání těchto protilodních zbraní vyžaduje zdlouhavý výcvik.

Ruské námořnictvo v Černém a Azovském moři již několik dnů v kuse blokuje civilní lodní dopravu. Bez dodávek pšenice a obilí z Ukrajiny se neobejde řada států v Africe či na Blízkém východě. Experti se tak obávají, že vypukne potravinová krize, která by mohla vést k hladomoru v mnoha zemích světa.

Možná i z toho důvodu se zvedl zájem USA dodat na Ukrajinu své nejmodernější protilodní rakety. Pomocí nich by mohli Ukrajinci útočit na ruskou flotilu, která blokuje tamní přístavy. Za zatím největší ukrajinský úspěch na moři od začátku invaze se dá považovat potopení legendárního křižníku Moskva.

Podle britského ministerstva obrany ale Černé moře nadále blokuje 20 ruských plavidel včetně ponorek. Američané poukazují na různé komplikace, které by dodávka moderních protilodních raket obnášela. Norská střela Naval Strike Missile i americká střela Harpoon jsou totiž velmi složité na ovládání a vyžadují náročný vojenský výcvik.

Mohly by také nastat potíže s údržbou. Někteří představitelé Kongresu se rovněž obávají, že by rakety v budoucnu zabavili ruští okupanti. Situace na jihu Ukrajiny, kde by protilodní střely pravděpodobně byly nasazeny, je totiž velice nestabilní a probíhají tam tvrdé boje mezi oběma armádami.

Spojené státy nejsou jedinou zemí, která by Ukrajině mohla dodat pokročilé protilodní střely. V roce 2021 vzbudil značný ohlas estonský nákup izraelsko-singapurských protilodních střel dlouhého dosahu s názvem Blue Spear. „Modrý oštěp“ je považován za nejúčinnější protilodní střelu současnosti. Jeden takový systém již Estonci Ukrajincům dodali. Další by vzhledem k příznivému postoji Izraele mohly následovat.

Tagy: