Podvolila se vláda tlaku lobbistů? Ekonom popisuje boj o zaměstnanecké benefity

Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání tripartity

Vládní a sněmovní plány po prázdninách

Vláda Petra Fialy (ODS) mohla podlehnout tlaku lobbistických skupin, myslí si to Pavel Peterka, hlavní ekonom společnosti Roklen. Domnívá se, že kabinet o konsolidačním balíčku nemluvil pravdu. Koalice tvrdila, že změny budou pouze kosmetické. Podle informací CNN Prima NEWS je ale v ohrožení zdanění zaměstnaneckých benefitů, které by dopadlo na většinu pracovníků. O dalším pokračování zaměstnaneckých výhod chtějí jednat odbory, ale také zástupci firem a společností.

Konsolidační balíček měl snížit zadlužení státu a snížit schodek státního rozpočtu. Ambicí bylo, že přes 50 změn přinese v příštím roce úsporu 97,7 miliardy korun. Vláda ale zřejmě začíná ze svých pevných pozic ustupovat. Podle informací CNN Prima NEWS se totiž zřejmě upustí od záměru zdanit nepeněžní zaměstnanecké benefity.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Inflace kvůli úspornému balíčku opět poroste, varuje ČNB. Zdraží jen neřesti, opáčila koalice

Tato změna by přinesla 1,4 miliardy korun. Dopadla by ale na téměř tři miliony zaměstnanců, kterým by se benefity s největší pravděpodobností zrušily. Ekonomové se už dříve shodovali, že tvrdý boj čeká vládu právě u benefitů. A to od zájmových skupin, které budou chtít výjimku ubránit.

Podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Pavla Peterky se vláda Petra Fialy mohla setkat se silným lobbingem. „Je možné, že podcenili sílu zájmových skupin. A to nemyslím vůbec nijak zle. Je dost možné, že proběhla neveřejná analýza, která upozornila na možné problémy s dopady navržených opatření. Je to politická vláda, která musí hájit zájmy voličů. To by si měl uvědomit každý, protože negativní politický dopad může být velmi tvrdý,“ řekl pro CNN Prima NEWS Peterka.

Pokud vláda opouští snahu zdanit zaměstnanecké benefity, tak se může podle jeho názoru balíček dál měnit. „Vláda na začátku jasně řekla, že žádné výrazné změny nepřijdou. A pokud se nějaké objeví, budou to pouze kosmetické úpravy. Vidíme, že úplně pravda to nebyla. Trochu se obávám, kolik změn nás ještě bude čekat,“ uvedl Peterka.

S vládou chtějí jednat odbory s firmami

Zaměstnanecké benefity jsou oblíbené mezi mnohými firmami. Za jejich zachování se postavila Hospodářská komora nebo Českomoravská konfederace odborových svazů. Podle průzkumu komory dokonce 93 procent firem poskytuje stravovací zaměstnanecké benefity. Pokud by na ně padlo zdanění, tak by společnosti od těchto výhod upustily.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: O tlaku zájmových skupin u konsolidačního balíčku

S vládou proto chtějí jednat odbory i firmy. Odborový předák Josef Středula sdělil, že by se schůzka měla konat ještě tento týden. Za čtrnáct dní se totiž bude konsolidační balíček projednávat ve Sněmovně v druhém čtení.

Podle Peterky je možné, že kabinet přijde s určitými změnami, které vyváží nezdanění benefitů. „Mohli by přinést nové opatření, které přinese miliardy zpět do rozpočtu. To by vládě zachovalo tvář. Jsem ale zvědavý, jak to nakonec dopadne a co se představí,“ dodal Peterka.

Tagy: