Dojemná slova přátel i policie v civilu. Při pohřbu ubodaného Roma kolabovali smuteční hosté

Rodina ubodaného Roma na pohřbu

V obřadní síni brněnského Ústředního hřbitova se v úterý po poledni uskutečnilo poslední rozloučení s třiadvacetiletým Romem, jenž minulý týden podlehl bodnému zranění po konfliktu na Brněnské přehradě. Podezřelým má být sedmatřicetiletý Ukrajinec, kterého policisté obvinili z vraždy. Celý případ vyvolal silné emoce, na pohřeb proto dohlíželi policisté v civilu. Několik lidí ve velkém vedru zkolabovalo.

Modlitby, smuteční hudba, ale také pláč a silné emoce. Tělo mladého zavražděného Roma uložené v bílé rakvi, kolem květiny a zhruba 200 lidí, kteří zcela zaplnili obřadní síň brněnského krematoria. Někteří se dovnitř ani nevešli. Tak vypadal zhruba 40minutový pohřeb mladého Nikolase, jenž se konal dle přání jeho hluboce věřící rodiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: REPORTÁŽ: Slzy za ubodaného Nikolase aneb Vášně i dezinformace v brněnském Bronxu

Kvůli možným nepokojům na obřad dohlíželi i policisté v civilu. Ti následně v obrovském vedru doprovázeli i vůz, který vezl mladíkovu rakev. Smuteční průvod následoval až k rodinnému hrobu, kde uložili ostatky. Právě zde zavládly asi největší emoce. Když se spouštěla bílá rakev do země, plakali ženy i muži. Nikolasova adoptivní matka pod náporem obrovského tlaku zkolabovala, popsal události reportér CNN Prima NEWS.

„Hodný, slušný, pracovitý a určitě by si nikdy nedovolil na lidi. Zůstane mi v srdci,“ vzpomíná na mladíka jeho bývalá přítelkyně. Obdobně ho charakterizovali také další známí. Podle kamarádů byl skvělý kluk, který vždy všem pomáhal.

Ještě v sobotu přišlo asi tisíc lidí na prostranství před Janáčkovým divadlem v Brně, kde na mrtvého Roma zavzpomínali. Pieta se však brzy nesla v duchu protivládní demonstrace, ač mělo jít o poklidné setkání, a plánovaná demonstrace byla zrušena. V Praze se ten den odpoledne na společném happeningu sešlo kolem čtyřicítky lidí.

Vražda otřásla celou republikou. Romové v České republice jsou podle zakladatele iniciativy Češi pomáhají Jaroslava Mika po vraždě mladíka v Brně frustrovaní, a to oprávněně. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedl, že by politici měli emoce uklidnit. Členka Ukrajinské iniciativy jižní Moravy Iryna Zabiiaka sdělila, že Ukrajinci přišli do Česka z území, kde panuje válka – a obávají se, že nebudou v bezpečí ani zde. „Soucítíme s tím, kdo zemřel. Nechceme vyvolávat místní války, ale žít v klidu a míru,“ nechala se slyšet.

Na uklidnění situace je potřeba pracovat i podle prezidenta Petra Pavla. V nedělní Partii na CNN Prima NEWS prohlásil, že pokud by se situace nezklidnila, považoval by za důležité se do záležitosti vložit. Pavel vedle jiného kritizoval i průběh sobotní pietní akce u Janáčkova divadla v Brně, naopak pochválil neziskovou organizaci Romea či vládní zmocněnkyni pro záležitosti romské menšiny Lucii Fukovou.

Tagy: