Pieta za Roma zavražděného v Brně. Nechyběly útoky jako z protivládní demonstrace

Zhruba tisíc lidí v sobotu odpoledne dorazilo před brněnské Janáčkovo divadlo, aby uctili památku třiadvacetiletého mladíka.

Lidé v Brně se loučí se zavražděným mladíkem

Zhruba tisíc lidí v sobotu odpoledne dorazilo před brněnské Janáčkovo divadlo, aby uctili památku třiadvacetiletého mladíka, který zemřel násilnou smrtí po potyčce s mužem – zřejmě ukrajinské národnosti. Ač mělo jít o poklidné setkání, pieta se nesla v duchu protivládní demonstrace. Podle reportérů CNN Prima NEWS na místě zaznívala kritika namířená proti Ukrajincům. K žádnému konfliktu ale nedošlo. Romové původně svolávali demonstraci, kvůli vzrůstajícímu napětí se však později rozhodli pro pietu.

Romové původně chtěli vyjít do ulic a demonstrovat. Pak se ale rozhodli raději pro tiché uctění památky zabitého mladíka. Pietní akce začala v sobotu ve 14 hodin na prostranství před Janáčkovým divadlem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vražda Roma v Brně hýbe politikou. Schillerová kritizuje Rakušana, Šlachta burcuje policii

Vedle romské komunity se před divadlem sešli také členové extremistických skupin a dezinformátoři, kteří situaci zřejmě využívají k šíření xenofobní nálady. To se některým Romům nelíbilo. „Nešiřte dezinformace, tohle má být poklidná pieta, ne politická demonstrace,“ řekl jeden z nich.

Přesto se akce v mnoha ohledech nesla právě v duchu protiukrajinské a protivládní demonstrace. „My je tady nechceme,“ skandovali někteří přítomní na konto Ukrajinců, kteří do Česka uprchli před ruskou invazí.

Mladý muž zemřel poté, co ho minulou sobotu před přehlídkou ohňostrojů na festivalu Ignis Brunensis u Brněnské přehrady pobodal sedmatřicetiletý cizinec. Podle nepotvrzených informací to byl Ukrajinec, což u části Romů vyvolalo protiukrajinské reakce.

Po tragické události to obzvlášť v Brně vře. Někteří Ukrajinci se prý v druhém největším českém městě necítí zrovna bezpečně. „Ukrajinské ženy se bojí někam chodit s malými dětmi. Ruší se různá vystoupení ukrajinských dětí. Situace je nyní velmi vyeskalovaná,“ sdělil brněnský zastupitel Matěj Hollan. Brněnský magistrát ale zatím žádná opatření kvůli incidentu nezavedl.

Pietu v sobotu uspořádali na společném setkání Ukrajinců a Romů i lidé v Praze na Staroměstském náměstí. Vše proběhlo poklidně. Obě komunity se spolu vyfotily a jejich zástupci přečetli prohlášení. Předseda Československé romské unie Karel Karika řekl, že se Romové spolu s Ukrajinci chtějí vymezit proti násilí a xenofobii.

Tagy: