Poklekněte, vyzvala někdejší německá fotbalová hvězda své nástupce. Ocenila gesto Skotů

Bývalý německý fotbalový reprezentant William Georg Hartwig, známý jako Jimmy, vyzval své následovníky v dresu s německou orlicí na hrudi, aby před sobotním odpoledním utkáním Eura v Mnichově Německo–Portugalsko poklekli na trávník. Má tak jít o vyjádření podpory boji proti rasismu.

„Poklekněte, prosím!“ uvedl v pátečním vysílání německé veřejnoprávní televize ZDF Hartwig, když se ve studiu zúčastnil debaty k uvedení celovečerního dokumentárního filmu Schwarze Adler (pozn. red. –⁠ v překladu Černí orli), který mapuje působení fotbalistů a fotbalistek jiné barvy pleti v tamní reprezentaci. Tradiční bílý dres totiž zdobí černý orel v logu Německého fotbalového svazu.

Program ME 19. června

Skupina F
15:00 hodin, Maďarsko–Francie
18:00 hodin, Portugalsko–Německo

Skupina E
21:00 hodin, Španělsko–Polsko

Kompletní rozpis

Hartwig tak navázal na to, co viděl při zahájení pátečního duelu Eura v Londýně mezi Anglií a Skotskem. Přestože Skotská fotbalová asociace před šampionátem vzkázala, že její fotbalisté nebudou před utkáními poklekávat, aby podpořili hnutí Black Lives Matter, hráči v pátek večer ve Wembley poklekli. Přidali se k Angličanům, kteří tak naopak činí před každým zápasem.

Tento pohled zaujal. Jedenáct klečících Angličanů a jedenáct stojících Skotů. Trvalo ale jen malý okamžik, než si první Skot klekl a vzápětí se přidali i ostatní.

„To bylo skvělé. To bylo gesto,“ jásal Hartwig, bývalý fotbalista tmavé pleti, jehož otec v Německu sloužil jako člen americké armády.

„Věřím, že toto viděl Joachim Löw a jeho lidé, a že se před duelem s Portugalskem přidají. Že pokleknou jak naši, tak i Portugalci,“ pravil Hartwig a „odsoudil“ dosavadní německou podporu boje proti rasismu. „Koho zajímá plakát, na kterém stojí ‚Jsme proti rasismu‘,“ zeptal se a mávl rukou. „Nikoho. Ale pokleknutí, to by bylo gesto. Toho by si každý všiml,“ odpověděl si vzápětí a ještě jednou zopakoval prosbu: „Prosím, poklekněte!“

Uvedení filmu Černí orli vzbudilo v Německu velký ohlas. Společnost Amazon Prime Video zvolila záměrně pro jeho uvedení termín kolem fotbalového Eura a netradičně ho uvolnila pro veřejnoprávní televizi již dva měsíce po premiéře.

V dokumentu vystupuje většina fotbalistů tmavé pleti, kteří působili v německé reprezentaci. Prvním z nich byl v roce 1974 Erwin Kostedde. Na něj navázal o pět let později právě Hartwig. Oba přiznávají, že se v Německu setkali s rasistickými útoky, urážkami kvůli své barvě. „A rasismus mizí z německého fotbalu jen velmi pomalu,“ pravil jasně v televizním studiu Jimmy Hartwig.

Tagy:
Londýn Německo Anglie černoch film rasismus Black Lives Matter fotbal Joachim Löw boj proti rasismu Jimmy Hartwig Černí orli FC Bayern München Mistrovství Evropy ve fotbale Armáda Spojených států amerických