Odplata za spor o prsa korejské ženy? Volte Piráty, nekroužkujte Ferjenčíka, vyzvala Šípová

Mikuláš Ferjenčík a Adéla Šípová

Klíčové volby, které rozhodnou o zastoupení České republiky v Evropském parlamentu, odstartovaly

Senátorka Adéla Šípová (za Piráty) doporučila uživatelům na sociálních sítích, aby ve volbách do Evropského parlamentu podpořili Pirátskou stranu. Zároveň však zdůraznila, že voliči nemají kroužkovat Mikuláše Ferjenčíka. Politička za svou výzvu schytala kritiku. „Adélo, smažte to,“ glosoval jeden z uživatelů, čímž připomněl bizarní spor Šípové a Ferjenčíka z období fotbalového mistrovství světa v roce 2022.

„Kamarádky a kamarádi. Volte Piráty, kroužkujte Markétu Gregorovou a Mikuláše Peksu, protože se osvědčili. A poprosím, abyste si kroužek pro boha Ferjenčíka nechali na jindy. Až mu to v primárkách dopadne líp,“ uvedla Šípová na sociální síti X.

Její výzva – kroužkovat dvojku a čtyřku Pirátů, a naopak se vyhnout dvanáctému kandidátovi – vyvolala řadu reakcí. „Když se odvoláváte na primárky, proč tedy při kroužkování opomíjíte jedničku a lídra Marcela Kolaju, který se bezpochyby také osvědčil? A od jaké pozice už voliči kroužkovat nesmí, když číslo dvanáct je špatně?“ podivoval se jeden z komentujících.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další spory Šípové o pohlaví. Senátorka za Piráty narazila při prosazování „povinné otcovské“

Zmínkou o bohu Šípová narážela bezpochyby na pirátské předvolební klipy s anděly a čerty, v nichž se kromě Ferjenčíka objevil například také ministr zahraničí Jan Lipavský, náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib či šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Agentura Dilia, která zastupuje filmového režiséra Jiřího Stracha, Ferjenčíka vyzvala, aby videa smazal. Rovněž požádala o zaplacení pokuty ve výši 150 tisíc korun. Kampaň totiž podle ní pracuje s motivy ze Strachových filmových pohádek Anděl Páně. Exposlanec uvedl, že neustoupí a bude bojovat proti pokusům o omezování svobody slova.

Na prohlášení Šípové nicméně nereagoval. „Adélo, vy opravdu nikdy nezklamete,“ vzkázal senátorce jeden z uživatelů. „Adélo, smažte to,“ glosoval další komentující. Zmíněnou hláškou připomněl spor Šípové s Ferjenčíkem z konce roku 2022.

Pověstná Csaplárova past

Tehdy vše odstartoval finálový zápas fotbalového mistrovství světa v Kataru. Strhující duel mezi Argentinou a Francií skončil výsledkem 2:2 v základní hrací době. Po prodloužení bylo skóre stále nerozhodné – 3:3. A po penaltách se nakonec radovala modrobílá pruhovaná parta kolem Lionela Messiho.

„Argentina vs. (Josef) Csaplár (populární fotbalový expert a trenér, narážka na tzv. ‚Csaplárovu past‘; pozn. red.), o prsa korejské ženy,“ komentoval souboj Ferjenčík. Na sportovním poli jde s nadsázkou o poměrně běžný a zaběhlý pojem. Šípovou, která ve veřejném prostoru často sdílí výrazně feministické názory, však pobouřil.

„Cože? Korejské ženy se zápasem nemají žádnou souvislost. Miki, smaž to, tohle je prostě ostuda,“ vyzvala svého kolegu. „Prsa (žen) s fotbalem nesouvisí. Taky nekomentuji sport srovnáním s formátem penisů,“ dodala. Za svá prohlášení poté na sociálních sítích čelila posměchu.

Z pozdějšího vyjádření Šípové vyplynulo, že se jí příliš nezastali ani členové Pirátů. Politička na pirátském fóru nešetřila kritikou. K vedení Pirátů kolem předsedy Ivana Bartoše dodala, že nezaznamenala žádnou aktivitu, která by vedla k podpoře aktivních političek.

Tagy: