Další spory Šípové o pohlaví. Senátorka za Piráty narazila při prosazování „povinné otcovské“

Adéla Šípová

Michálek z kola ven

Senátorka Adéla Šípová (za Piráty) čelí na sociálních sítích ostré kritice kvůli prosazování „povinné otcovské“. Podle političky by byl dobrý nápad, kdyby část rodičovské mohl čerpat jedině tatínek, což by prý zajistilo, že se do péče o dítě zapojí oba rodičové. Vlna nesouhlasných komentářů Šípovou viní z toho, že chce ostatním diktovat, jak mají žít. Další kritici hovoří také o salonní progresivní levici či o sociálním inženýrství.

„Zdravím z Bruselu. Otcové s miminy v šátcích a s nákupem jsou tak šíleně sexy. Zírám na ně jak blbá. Nepovinně povinná otcovská je dobrý nápad. A všude kola se sedačkou na dítě a na nákup. V centru daleko nižší hluk než v Praze. No, ale my to v Česku asi umíme líp, no,“ napsala Šípová na sociální síti X.

Její příspěvek o návštěvě Bruselu vyvolal u dalších uživatelů několik otázek. Jeden z komentujících se zeptal, co senátorka myslela označením „nepovinně povinná otcovská“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prsa Korejky? Šípová rozpoutává „dívčí válku“, záměr se totálně míjí účinkem

„Část rodičovské může čerpat jedině druhý rodič. Takže pokud si ji nevyčerpá, propadne. Tím je zajištěno, že se do péče o dítě zapojí i druhý rodič a nebude to celé jen na jednom. Ten druhý pak může pracovat. Minimum jsou dva měsíce. I dva měsíce jsou pro rodinu obohacující,“ vysvětlovala Šípová, čímž však u několika kritiků tvrdě narazila.

„A nechcete to nechat na rodičích? Copak teď nemůže rodičovskou čerpat kterýkoli rodič? Jděte už fakt do p*dele s tím sociálním inženýrstvím,“ nebral si servítky jeden z komentujících. „Přijde vám v pořádku tlačit rodiny do něčeho, co po domluvě nechtějí?“ přidal se další.

Šípová však svůj pohled nadále hájila: „Nikdo je netlačí, nemusejí to využít. Je určité procento rodičů, kteří jsou tak bohatí, že se drží tradičního modelu.“ Tím však politička většinu kritiků nepřesvědčila.

„Takže jinými slovy říkáte: ‚Pokud chcete plnohodnotnou službu, bude to po našem.‘ Tomu říkám fakt možnost výběru. Co čekat od salonní progresivní levice než znepříjemňování života obyčejných lidí?“ stojí ve výčtu dalších komentářů.

Nejdřív autobus, nyní rodičovská

Příspěvek Šípové neunikl pozornosti některých politiků. „Krásný příklad sociálního inženýrství, kdy chce pirátská senátorka říkat ostatním, jak mají žít, a obhajuje to tím, že je to údajně obohacující. Co kdybychom prostě rodiny nechali, ať si to zařídí, jak uznají za vhodné?“ ptala se na sociální síti X europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

Kriticky se vyjádřil také odborník na zdravotnické právo a bývalý člen poradního vládního týmu koalice Pirátů a STAN Ondřej Dostál: „Proč do toho finančně nutit? My při třech dětech, kdybychom se v práci střídali, tak nemáme nikdo nic. Sotva bychom chytli, kam se obor posunul, a zase se střídáme. Samý stres, střídání prací – blbě pro děti i pro zákazníky. Kariéra není všechno.“

Podobně vášnivou diskusi, která rovněž souvisela s otázkou pohlaví, Šípová rozpoutala například loni v srpnu, když tvrdila, že „politika zajištění veřejné dopravy má genderový rozměr, jelikož o ní převážně rozhodují muži“. Politička tak soudila podle své cesty hromadnou dopravou, když počítala cestující na základě pohlaví.

Tagy: