Bizarní spor o ženské poprsí. Piráti se pohádali kvůli finálovému klání v Kataru

Bylo to o prsa korejské ženy, komentoval pirátský exposlanec Mikuláš Ferjenčík výsledek nedělního finále fotbalového mistrovství světa v Kataru mezi Argentinou a Francií. Na Twitteru si za to vysloužil kritiku od některých svých kolegů. Senátorka Adéla Šípová (za Piráty), kterou příspěvek o poprsí očividně urazil, vyzvala Ferjenčíka, aby post smazal. Většina komentujících se ale autora příspěvku zastala.

Jeden z nejhezčích fotbalových zápasů historie. I tak lidé označují nedělní duel mezi Argentinou a Francií o titul mistrů světa. Strhující finálové utkání v Kataru skončilo výsledkem 2:2, po prodloužení bylo skóre stále nerozhodné, tentokrát 3:3. Po penaltách se nakonec radovala modrobílá pruhovaná parta kolem Lionela Messiho.

Neuvěřitelné drama si pochvalovali i někteří politici. „Skvělé finále mistrovství světa. Výborné výkony Kyliana Mbappého a Lionela Messiho. Gratuluji Argentině k vítězství,“ uvedl například premiér Petr Fiala (ODS). „Argentina vs. (Josef) Csaplár (populární fotbalový expert a trenér, narážka na tzv. ‚Csaplárovu past‘; pozn. red.), o prsa korejské ženy,“ glosoval pak exposlanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti). I když jde na poli sportu o poměrně běžný a zaběhlý pojem, Ferjenčíkův výrok „o prsa“ přesto některé Piráty pobouřil.

„Je tohle fakt potřeba? Pomalu se jako společnost posouváme k tomu, že neustálé hodnocení ženských těl není v pořádku. Pak tu máme lidi, kteří si ani nic nenechají vzít v používání částí ženského těla doslova jako měřidla fotbalových výsledků. Supr,“ prohlásil Tomáš Guth Jarkovský, který za Piráty neúspěšně kandidoval v Jihočeském kraji během posledních sněmovních voleb.

Ještě větší rozruch však způsobila reakce senátorky Adély Šípové (za Piráty), která ve veřejném prostoru často sdílí výrazně feministické názory. „Cože? Korejské ženy se zápasem nemají žádnou souvislost. Miki, smaž to, tohle je prostě ostuda,“ vyzvala svého kolegu. „Prsa (žen) s fotbalem nesouvisí. Taky nekomentuji sport srovnáním s formátem penisů,“ dodala.

„Jde o běžně používanou fotbalovou metaforu,“ hájil své vyjádření Ferjenčík. Drtivá většina twitterových uživatelů se postavila za něj.

„S vámi Piráty musí být fakt strašná sranda,“ poznamenal ironicky jeden z komentujících. „Feministická hysterie v praxi. Tahle snaha neustále cenzurovat humor je fakt přehnaná. Něco si kompenzujete, nebo co vás k tomu vede?“ ptal se Šípové jiný uživatel.

Pirátská senátorka si však stála za svým. V pozdější reakci Ferjenčíkovi doporučila, aby příště použil jinou „metaforu“. Tím rozčílila další twitterové uživatele. „Vy máte nějakou obrnu mozku? Tu hlášku říkal už můj děda, a to byl gentleman. Jděte s těmi gender p*čovinami do p*dele,“ nebral si servítky další komentující.

„Snad si (Ferjenčík) ještě muže psát, co chce, ne?“ upozornil jiný uživatel. V twitterovém vláknu lze najít také nespočet ironických narážek: „Nemůžu si pomoci, paní senátorko, ale nejste v tomto případě trochu úzkoprsá? Již mi psalo několik pobouřených korejských žen. Vůbec nevím, co jim mám odpovídat.“

Dostál: Fanatici se rodí v každé epoše

Ferjenčíka podpořil také odborník na zdravotnické právo a bývalý člen poradního vládního týmu koalice Pirátů a STAN Ondřej Dostál: „Super fotbalové hodnocení, ale za ta prsa korejské ženy budeš vyloučen ze svazáckého kolektivu. Doporučená literatura: Kunderův Žert. Progres, jak je známo, běží dokola a bledí fanatici – beroucí se smrtelně vážně – se rodí v každé epoše.“

Servítky si nebrali ani někteří novináři. „Jde o historickou hlášku, která už dnes zevšedněla. Řekl bych, že ji část společnosti používá už i mimo spojení s fotbalem, tedy kdykoliv, kdy je něco hodně těsné,“ vysvětloval Filip Horký. „Vy musíte být v kolektivu velmi oblíbená,“ vzkázal pak Šípové Michael Durčák.

„Máte pravdu, paní senátorko, korejské ženy nemají se zápasem nic společného. Ba dokonce žádné ženy. Kolik žen v tom zápase hrálo? Žádná. Zato v autobuse budou ráno zase v přesile,“ glosovala další uživatelka.

Narážela tak na srpnový výrok Šípové o tom, že „politika zajištění veřejné dopravy má genderový rozměr, jelikož o ní převážně rozhodují muži“. Senátorka tak soudila podle své cesty hromadnou dopravou, když počítala cestující na základě pohlaví.

Tagy: