Spor o prsa Korejky? Šípová se ostře pustila do Pirátů: Ženám se ve straně dobře nedýchá

Piráti na svém fóru řeší incident, ke kterému došlo krátce po odehrání finálového klání v Kataru. Pirátský exposlanec Mikuláš Ferjenčík totiž k těsnému vítězství fotbalistů Argentiny nad Francií napsal, že bylo „o prsa korejské ženy“. Ve sportu běžně používaná hláška však naštvala některé jeho kolegy. Ohradila se například senátorka Adéla Šípová (za Piráty), která nyní kvůli své reakci čelí na sociálních sítích posměchu. Z pozdějšího vyjádření Šípové vychází, že se jí příliš nezastali ani členové Pirátů. Politička na fóru strany nešetřila kritikou.

„Od Pirátské strany jsem vždy očekávala, že má ve své DNA myšlenku pomáhat ženám v politickém angažmá,“ uvedla Šípová na pirátském fóru.

Následně vysvětlila, proč se proti výroku Ferjenčíka ohradila: „Vnímám jako škodlivé nechávat volný průběh sexistickým výrokům. Vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice svědčí o úrovni demokracie. Součástí stranické kultury je podle mě i to, jak se muži vyjadřují o ženách. Bohužel si myslím, že ženám se v Pirátské straně příliš dobře nedýchá a vedení to moc netrápí.“

Šípová svou kritikou na adresu strany, za kterou v roce 2020 úspěšně kandidovala do horní komory Parlamentu, rozhodně nešetřila. K vedení Pirátů kolem jejich současného šéfa a člena vlády Ivana Bartoše dodala, že prý nezaznamenala žádnou aktivitu, která by vedla k podpoře aktivních političek.

„Někdo by mohl říct, že (Ferjenčíkův výrok) je jen maličkost, ale já to tak nevnímám. Sexismus je výrazem despektu k ženám. Pak se jedna ohradí a slízne za to další dávku despektu. Pirátům moc fandím, ale pomalu ztrácím naději. Nikdy by mě nenapadlo, že členové budou obhajovat ponižující výroky významných členů strany. Je to zklamání pro mě a určitě i pro mnoho voličů, kteří nás mají nebo měli za stranu bojující za ženskou otázku. Feministické proudy jsou zesměšňovány a umlčovány. A já pro svou politickou práci těžko hledám podporu. Vlastně ji nemám,“ prohlásila senátorka.

Nad jejím sporem s Ferjenčíkem vášnivě diskutují lidé na sociálních sítích. Někdejší poslanec totiž po strhujícím katarském finále napsal na Twitter následující výrok: „Argentina vs. Csaplár (populární fotbalový expert a trenér, narážka na tzv. ‚Csaplárovu past‘; pozn. red.), o prsa korejské ženy.“

Nevhodná urážka, nebo nevinný vtip?

I když jde na poli sportu o poměrně běžný a zaběhlý pojem, Ferjenčíkův výrok „o prsa“ přesto některé Piráty pobouřil. „Cože? Korejské ženy se zápasem nemají žádnou souvislost. Miki, smaž to, tohle je prostě ostuda,“ vyzvala Šípová svého kolegu. „Prsa (žen) s fotbalem nesouvisí. Taky nekomentuji sport srovnáním s formátem penisů,“ dodala.

Drtivá většina twitterových uživatelů se postavila za Ferjenčíka. Uživatelé Šípovou mimo jiné vinili z feministické hysterie, snahy cenzurovat humor či potřeby léčit si komplexy. Senátorka si však stála za svým. V pozdější reakci Ferjenčíkovi doporučila, aby příště použil jinou „metaforu“, čímž rozčílila další komentující.

Ferjenčíka podpořil například odborník na zdravotnické právo a bývalý člen poradního vládního týmu koalice Pirátů a STAN Ondřej Dostál: „Super fotbalové hodnocení, ale za ta prsa korejské ženy budeš vyloučen ze svazáckého kolektivu. Doporučená literatura: Kunderův Žert. Progres, jak je známo, běží dokola a bledí fanatici – beroucí se smrtelně vážně – se rodí v každé epoše.“

Exposlance se zastali rovněž někteří členové Pirátů pod příspěvkem Šípové na fóru. „Existují různé zažité fráze, například ‚o prsa‘ či ‚o chlup‘. Lidová tvořivost k tomu přidává vtipnou složku, čímž vzniká ‚o prsa korejské ženy‘. Nelze popřít, že korejské ženy nemají pro evropské muže tak přitažlivý hrudník jako třeba Italky nebo Španělky, že? Nevadí mi vtipy, pokud nejsou myšleny ve zlém. Mnohem více mi vadí vztahovační lidé bez smyslu pro humor,“ uvedl člen plzeňských Pirátů Petr Vileta.

Rovněž se obrátil přímo k Šípové. „Děláš si někdy legraci sama ze sebe, nebo jsi neustále vážná?“ zeptal se. „Jsme zase jednou terčem posměchu,“ pronesl pak člen strany Jan Adam.

Pro Petra Jeníka byla vyjádření Šípové prý poslední kapkou v jeho rozhodování, zda rezignovat na členství v Pirátech: „Bylo to těžké, spousta pro a spousta proti. Jak se říká sportovní metaforou – bylo to ‚o prsa korejské ženy‘. No a pak mi to Adéla ulehčila. Hyperkorektnost, při které si vzájemně zakazujeme i takovéto metafory? To jako fakt? Tohle jsou současní Piráti? Přijměte, prosím, mou rezignaci na členství ve straně a můj statut, prosím, předělejte na registrovaného příznivce.“

Gregorová: Záleží na publiku

Hned několik Pirátů se naopak Šípové zastalo, mezi nimi i europoslankyně Markéta Gregorová: „Je mi neskutečně líto, jaká kritika se i zevnitř strany strhla vůči Adéle. Od spolustraníků bych čekala, že učiní jiné komunikační kroky směrem ke své kolegyni než vulgární a hnusné komentáře na Facebooku.“

Podle Gregorové je v případě Ferjenčíkova výroku důležité rozlišovat prostor, kde ho daná osoba použije. „Každý máme přiblblých vtípků v rukávu celou řadu. Občas některý nepochybně i použijeme, ale snažíme se to dělat výhradně před publikem, u něhož víme, jak to bude přijato. Neumím si představit člověka, který naprosto stejně mluví v baru s partou kámošů a v práci na jednání firmy,“ doplnila europoslankyně.

Podporu již krátce po odehrání finále fotbalového mistrovství světa senátorce vyjádřil i Tomáš Guth Jarkovský, který za Piráty neúspěšně kandidoval v Jihočeském kraji během posledních sněmovních voleb: „Pomalu se jako společnost posouváme k tomu, že neustálé hodnocení ženských těl není v pořádku. Pak tu máme lidi, kteří si ani nic nenechají vzít v používání částí ženského těla doslova jako měřidla fotbalových výsledků.“

Další politici, kteří za Piráty sedí ve vládě, Sněmovně či v Europarlamentu, incident (alespoň na pirátském fóru) dosud nekomentovali.

Tagy: