Vir se nekontrolovaně šíří. Při dalších vlnách bude očkování povinné, předpovídá Prymula

Roman Prymula

Prymula o povinném očkování

Epidemiolog Roman Prymula souhlasí s výrokem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), který epidemii covidu označil za epidemii neočkovaných. „Pokud bychom měli v budoucnu čelit dalším vlnám, je jasné, že povinnost očkování nastane,“ zmínil Prymula v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Epidemie v Česku nadále zrychluje. Počet aktivních případů přesáhl 50 tisíc. Hospitalizovaných už je více než 1 300. Evoluční biolog Jaroslav Flegr či prezident České lékařské komory Milan Kubek jsou přesvědčeni, že se situace vymkla kontrole.

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula by takto silný výraz nepoužil. „Počty hospitalizovaných nejsou tak vysoké jako v předchozích vlnách. Pravdou ale je, že se vir šíří nekontrolovaně a nárůsty jsou exponenciální,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle Prymuly se počty nakažených zvyšují především proto, že Češi na rozdíl od většiny jiných okolních států nedodržují elementární proticovidová opatření. Vláda přitom kvůli zhoršující se epidemické situaci promýšlí další restrikce.

Od 1. listopadu skončí proplácení testů pro dospělé. Na testy hrazené z veřejného zdravotního pojištění budou mít nárok pouze děti, lidé se zahájeným očkováním nebo ti, kteří se očkovat nemohou. Hospodští také budou povinni kontrolovat bezinfekčnost hostů.

Imunita očkovaných klesá

Opatření mají motivovat dosud neočkované k tomu, aby se nechali vakcinovat. Šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch v úterý také sdělil, že se z covidové epidemie stala epidemie neočkovaných. S tím Prymula souhlasí.

Podíl naočkovaných jedinců, kteří po nákaze koronavirem přesto skončili v nemocnici, vysvětlil následovně: „Dostali jsme se do fáze, kdy řada z těch hospitalizovaných s očkováním má od vakcinace více než šest měsíců. Jsou jasné důkazy, že imunita klesá. To jsou ostatně důvody ke třetí dávce.“

Prymula také nevyloučil, že by vakcína, stejně jako mnoho dalších očkování, byla proti covidu v budoucnu povinná. „Diskuse o povinném očkování byla zahájena v řadě zemí. Pokud bychom měli v budoucnu čelit dalším vlnám, je jasné, že povinnost očkování nastane,“ předpověděl.

Druhou dávkou vakcíny je v Česku v současnosti naočkováno něco přes šest milionů Čechů, což je přibližně 57 procent obyvatel. ČR v tomto ohledu patří spíše k podprůměru v rámci Evropské unie. Po oznámení konce hrazení testů však očkovací centra bez nutné předchozí registrace hlásí zvýšený zájem.

Tagy: