Očkovat se nechtějí, budou si raději hradit testy. Připlatí si až pět tisíc měsíčně

Testování na koronavirus

Kolik stojí život s testy?

Až o pět tisíc korun měsíčně vyšší výdaje. Tak nejspíše bude od listopadu vypadat život neočkovaných. Stát jim už nebude proplácet testy. Pro vstup na kulturní akce nebo do restaurací je ale potřebovat budou nadále. Vláda tím chce motivovat lidi k vakcinaci. Podle části veřejnosti to ale nepomůže.

Pokud odmítáte očkovaní, život se vám nejspíš brzy o pár tisíc prodraží, a to kvůli zrušení testů hrazených ze zdravotního pojištění. Zajít si v pondělí do bazénu? Cena vstupenky kvůli testu naroste o dvě stovky.

V úterý si zajít na oběd do restaurace? Dalších dvě stě korun za test. A dvě stovky navíc vás bude stát také třeba středeční návštěva divadla. Za celý týden tak z peněženky zmizí až dvanáct set korun.

A k tomu musíte samozřejmě přičíst i náklady na respirátory. Za měsíc už to činí skoro pět tisíc. V případě použití samotestů cena lehce klesne. Podle ministerstva zdravotnictví je hlavním cílem zpoplatnění testů motivovat lidi k očkování.

Část veřejnosti ale pochybuje o tom, že to zabere. „Určitě to nepomůže,“ myslí si obyvatelka Prahy. Podle dalších je ale motivace namístě. „Myslím, že většinu lidí to přesvědčí,“ reagovali jiní respondenti v anketě CNN Prima NEWS.

Ještě dražší variantou jsou pak PCR testy za osm set, které vám na týden vystačí dva. Jenže... Přestože jsou přesnější, na jejich výsledky se obvykle den až dva čeká. Bezinfekčnost se přitom počítá už od okamžiku odebrání vzorku. Může se tak stát, že si za šest stovek místo třídenní bezinfekčnosti pořídíte vstupenku do restaurace jen na jediný den.

Od 1. listopadu budou testy z veřejného pojištění hrazené pouze dětem a mladistvým do 18 let, plně očkovaným, těm, kteří zahájili očkování, nebo těm, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů.

Tagy: