Češce v Tunisku reálně hrozí trest smrti. Za plánovanou vraždu se udílí, říká mluvčí soudu

Tuniská policie, ilustrační snímek

Češce v Tunisku hrozí trest smrti nebo doživotí

Trest smrti nebo v lepším případě doživotí. Takový trest hrozí Češce, která se přiznala, že na dovolené v Tunisku zavraždila svého manžela. Česká republika a Tunisko mají podepsanou smlouvu o právní pomoci, a tak je stále možné, že bude souzena v České republice. Podle expertů by to pro ni bylo zřejmě lepší.

Byla vražda plánovaná, nebo ne? To je, oč v případu smrti Čecha v Tunisku běží. Severoafrické zpravodajské weby přitom už přinesly informaci, že Česka o vraždě přemýšlela už doma.

ČTĚTE TAKÉ: Brutální útok nezletilých dívek v Pardubicích. Zkopaly nás, strašně to bolelo, líčí Michaela

Mluvčí soudů v Monastiru a Mahdii Farid Ben Jha to měl sdělit tuniským médiím, později už ale své výroky mírnil. „Přiznala se, že zabila svého manžela. Měli mít hodně problémů ve vztahu. Jestli to plánovala, nebo ne, ukáže vyšetřování. A to je zatím tajné,“ řekl Farid Ben Jha.

Mirek nebyl násilník, tvrdí známá

Redakci CNN Prima NEWS napsala žena, která znala mrtvého Čecha. O domácím násilí, kterým obviněná Češka ospravedlňuje svůj čin, nevěděla.

„Když Martina vypila Savo a ležela, tuším, ve fifejdské nemocnici v Ostravě, tak se o ní Mirek bál, brečel. Opravdu je to šílené. Mirek měl z manželky minimálně respekt. Pravda bude asi někde uprostřed. Myslím, že Mirek nebyl násilník ani psychický tyran. Ale to nikdo přesně neví,“ napsala žena CNN Prima NEWS.

„Prozatím jsme nebyli tuniskou stranou požádáni o součinnost. Nemáme ani informaci o tom, zda bude případ předán k trestnímu řízení do České republiky,“ uvedla mluvčí policie Moravskoslezského kraje Pavla Procházková.

Česká republika a Tunisko mají platnou smlouvu o právní pomoci, která podobné případy řeší. Ministerstvo spravedlnosti zatím tuniské úřady neoslovilo. „Vždycky je lepší, když probíhá šetření, soudní líčení i, pokud dojde k odsouzení, výkon trestu v domovském státě,“ řekl pro CNN Prima NEWS advokát Jan Černý.

V Tunisku totiž platí pro plánované vraždy trest nejvyšší. „Jakmile je jasné, že jde o plánovanou vraždu, pak platí článek 201 – a to je trest smrti. Když je to ale obyčejná vražda, tak je to článek 205 – a tam je to doživotí,“ uvedl Farid Ben Jha.

V Tunisku ovšem nebyl trest smrti vykonán od roku 1990. Stále přitom platí, že žena může být vydána do České republiky.

Tagy: