Dohra řádění šíleného žháře z Liberce. Policie dopadla pachatele, který zapálil plný bar hostů

Bar v Liberci, kde v pondělí večer byl požár.

Policie v souvislosti s pondělním večerním požárem baru v Liberci s 15 zraněnými zadržela ve středu dopoledne podezřelého. Odpovídá popisu muže, po němž vyhlásila v úterý pátrání. Na policejním webu o jeho zadržení informovala regionální mluvčí Klára Jeníčková. Podle svědků, kteří popsali CNN Prima NEWS sled událostí, bar zapálil jeden z návštěvníků. Provozovatel podniku Theodor Lenárt pro CNN Prima NEWS řekl, že použil zapálený kanystr. Policie okolnosti vzniku požáru nekomentovala.

„V současné době probíhají další úkony trestního řízení. S ohledem na okolnosti tohoto případu můžeme veřejnost uklidnit, že nehrozí žádné další nebezpečí,“ uvedla Jeníčková. Další informace podle ní zatím nelze poskytnout.

ČTĚTE TAKÉ: Šéf vypáleného baru v Liberci ukázal škody. Žárem praskala dlažba, ještě mám husí kůži, říká

Případem se zabývá policie pro podezření ze zvlášť závažného zločinu obecného ohrožení. Při požáru baru Black Panther, který je nedaleko vlakového nádraží na ulici 1. máje, utrpělo zranění 15 lidí, z toho sedm vážně.

Žhář podle provozovatele baru nepatřil mezi pravidelné hosty, ale také tu nebyl poprvé. „Objevil se, co mi říkali hosté, tady snad jenom dvakrát, já si ho nevybavuji. Večer prý měl s někým konflikt, tak ho šel řešit tímto způsobem, že je šel upálit,“ řekl Lenárt pro CNN Prima NEWS.

Uvnitř je všechno černé od sazí, za vstupními dveřmi se nachází chodba s barem, vzadu dvě průchozí malé místnosti se stoly, židlemi, fotbálkem, jukeboxem a šipkami. Theodor Lenárt uvedl, že plameny vzplály v prostřední místnosti. „Podle hasičů bylo ohnisko na tom místě vedle stolu, kde seděli hosté. Vidíte, že popraskala i dlažba z toho žáru,“ upozorňuje.

„Je mi z toho špatně, mám husí kůži po celém těle. Postupně mi dochází, co se vlastně stalo. I v návaznosti na to, co se stalo v Praze na Filozofické fakultě, tohle je podle mě teroristický útok, chtěl zabít patnáct lidí,“ zdůrazňuje.

Bar nedaleko vlakového nádraží neměl ve svém okolí dobrou pověst, chodili do něj i narkomani či bezdomovci. Podle svědků měl pachatel zapálený kanystr hodit se slovy, že všichni zemřou. Policie jejich svědectví zatím oficiálně nepotvrdila.

Bar je od požáru uzavřený, Lenárt jeho provoz obnovovat nebude. „Tímto to skončilo,“ dodal ve středu. Vnitřek baru je podle něj zcela poničený. Výši škody způsobenou požárem zatím majitel budovy, v němž bar byl, nezná. „Nahlásili jsme to na pojišťovnu a čekáme na jejich technika,“ řekla za majitele správkyně budovy a jednatelka RELIA správy nemovitostí Jitka Eichlerová. Podle ní kromě prostor baru požár žádné jiné škody na budově nezpůsobil.

K TÉMATU: Ohnivé peklo v Liberci. Muž zapálil bar plný hostů

Tagy:
policie požár Liberec žhář bar kanystr Policie České republiky