Policie chystá velkou změnu v pátrání: K seniorům chce přistupovat stejně jako k dětem

Policisté v úterý dopoledne prohledávali Kunratický les. Pátrali po stopě v souvislosti se znásilněním, které se na místě den předtím stalo.

Policisté chtějí rozšířit pátrání po osobách

Takzvaný pomněnkový den si lidé připomínají 25. května. Jde o mezinárodní den pohřešovaných dětí. Každým rokem policisté v Česku pátrají po zhruba třech tisícovkách ztracených lidí, a mezi nimi je i spousta dětí. Fotografie těch, které jsou v ohrožení života, se okamžitě dostávají do médií. Tento systém teď policisté chtějí rozšířit i o seniory.

Pokud ztracenému dítěti podle policistů hrozí akutní nebezpečí, pátrají po něm v režimu Dítě v ohrožení. Na základě dohody s médii se fotografie dítěte okamžitě objevuje ve vysílání i na zpravodajských webech. „Ve chvíli, kdy nám do redakce přijde informace o dítěti v ohrožení, tak neváháme a zařazujeme ji co nejdříve do vysílání, protože víme, že v takových případech může hrát roli každá vteřina,“ potvrdila editorka Krimi zpráv na CNN Prima NEWS Nikola Veverková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prodavač měl okrádat přes rok pražské uzenářství. Stal se z něj milionář, majitel musel zavřít

Takovým dítětem v ohrožení byla například třináctiletá dívka z Liberce, která se před čtyřmi lety nevrátila domů ze školy. Svědci ji viděli s neznámým mužem v autobuse. Její rodina už myslela na nejhorší, nakonec ji policisté i s pomocí veřejnosti vypátrali, živou a zdravou.

Zatímco ztracené děti v drtivé většině případů policisté najdou v pořádku, horší výsledky mívá pátrání po jiné velmi zranitelné skupině lidí – po seniorech. „Bohužel to občas mívá tragické konce, je to riziková skupina, zvlášť pokud mají nějaký fyzický nebo duševní handicap nebo nemají přístup k lékům,“ zdůraznil kriminalista z policejního prezidia Tomáš Kohout, který se na pátrání po osobách specializuje.

Mnoho seniorů, kteří se ztratí, trpí například demencí. Netuší, kde jsou, a přitom to na nich nemusí být na první pohled znát. „Když potkáte v lese šestileté dítě, tak zbystříte a podvědomě hledáte rodiče. Pokud potkáte seniora, tak si myslíte, že je to houbař, a toho člověka minete a vůbec vás nenapadne, že ta osoba může být v ohrožení,“ upozornil ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia Vladimír Lukášek.

Policisté teď chtějí zaběhlý systém pátrání po dětech v ohrožení rozšířit i na seniory v ohrožení. „Ministr vnitra v nejbližší době osloví média, abychom aktualizovali memorandum, na základě kterého nám pomáhají s pátráním a zveřejňují výzvy,“ prozradil Tomáš Kohout.

Na osoby v ohrožení upozorňuje i nová mobilní aplikace Echo. Po stažení zasílá majiteli telefonu upozornění, pokud je právě nějaké aktivní pátrání. „Aplikace v mobilu spí, probudí se pouze v okamžiku, kdy je vydána výzva. V takovém případě se na displeji zobrazí fotografie a základní informace o pohřešované ohrožené osobě. V tuhle chvíli podává informace pouze o pohřešovaných dětech, už brzy by ale měla informovat i o ztracených seniorech v nebezpečí,“ přiblížil kriminalista Kohout. Aplikaci už si podle policie stáhlo přes deset tisíc lidí.

Tagy:
policie pátrání Liberec Česko dítě v ohrožení Tomáš Kohout Policejní prezidium České republiky