Politolog k volbám: Výchovný pohlavek pro ČSSD, lidé se bojí ekonomického koronaviru

Politolog Jan Kubáček

Rozhovor o výsledcích voleb s politologem Janem Kubáčkem

Je to jednoznačně potrestání, výprask levice, která zlenivěla, nenasazovala témata a nesekundovala Babišovi, zhodnotil výsledky voleb v pořadu Nový den politolog Jan Kubáček. Voliči jsou podle něj naštvaní, ochotní přijít a podpořit opozici a zároveň Andrej Babiš umí stále mobilizovat. ANO zůstalo na svém, ale má minimální koaliční potenciál. Předseda strany Babiš si bude muset ošetřit koaličního partnera po sněmovních volbách, jinak se může stát, že dopadne jako Robert Fico nebo Jiří Paroubek, uvedl dále Kubáček.

Až na Liberecký kraj měla ČSSD před čtyřmi lety všude dvojciferný zisk. Letos jen necelých dvanáct procent na Vysočině. Co se stalo a jaké následky to pro stranu bude mít?
Tak pro sociální demokracii je to jednoznačně velký výprask. Je to pohlavek. Možná výchovný a možná poslední. Jediné, čím se sociální demokraté mohou trochu utěšovat, je, že de facto zůstali z těch slabých levicových stran tou silnější, že mají šanci na jednoho hejtmana a zasednout asi do třech zastupitelstev krajů. Ale jinak je to slabá útěcha, protože přece jen v situaci, kdy v posledních dnech byl Jan Hamáček v souvislosti s bojem proti koronaviru de facto neustále na obrazovkách, reprezentoval vládu, určitě sociální demokraté očekávali úplně jiná čísla a doufali, že zmobilizují právě svého voliče, který je podpoří. Očividně se to nezadařilo.

Je nasnadě otázka, jestli je to výrazný propad levice, pokud tento termín ještě můžeme používat, ale hlavně co je příčinou pádu ČSSD a KSČM, tedy spojenců hnutí ANO?
Je to jednoznačně potrestání, výprask levice. Opravdu takový, jak jsem vzpomínal, výchovný pohlavek, záhlavec, ale opravdu velmi rázný a celorepublikový. A myslím si, že je to hlavně o tom, že levice zlenivěla. Že nenasazovala témata, že nesekundovala Andreji Babišovi, že často byla reaktivní. Řešila to, co přišlo na vládu, případně jí témata okamžitě obratně sbíral Andrej Babiš, a nenasazovala další ofenzivně. Myslím si, že teď to bude poslední šance jít za svým voličem. Za tématy, která řeší: exekuce, lichva, sociální a právní vymahatelnost, zlepšení každodennosti, jak zachovat pracovní místa, protože nás čeká do značné míry ekonomický koronavirus v závěru tohoto roku a v roce příštím. A je to poslední šance, protože příští rok, doslova do roka a do dne, se hraje o zásadní sněmovní volby a tam to může být pro sociální demokracii fatální, pro komunisty to bude doslova o bytí a nebytí.

Kdo může být případným partnerem ANO v krajích, když vidíme, že některé kraje se chtějí obejít bez vítězného hnutí?
Tak ono se ukazuje – a já sám mám vnitřní tip – že nakonec ANO bude mít tři, maximálně čtyři hejtmany, a ukazuje se, že hnutí ANO bude úspěšné pouze tam, kde výrazně dominovalo, kde vyhrálo o parník a kde dominovalo krajskému stranickému systému. Typově Ústecký kraj, typově Moravskoslezský kraj, de facto to platí o karlovarském a myslím si, že velký otazník je nad Zlínským krajem. Protože tam se samozřejmě bude hrát strategie o Jiřího Čunka a o budoucí potenciální koaliční partnery do sněmovních voleb, což by z těch posledních mohli být možná lidovečtí voliči.

Jaké závěry si z tohoto víkendu máme vzít směrem ke sněmovním volbám, které se odehrají za rok?
Tak bezesporu se ukazuje, že voliči jsou naštvaní. Jsou ochotní i v situaci roušek a řady omezení jít k volbám. Ta účast byla velmi reprezentativní, téměř osmatřicet procent. To je úctyhodné v situaci, kdy to opravdu bylo velmi diskomfortní pro voliče a někde se stály fronty. Zároveň se ukazuje, že se lidé bojí ekonomického koronaviru a že chtějí velmi aktivní vládu, která řeší jejich témata. Jinak jsou ochotní přijít a podpořit opozici a zároveň Andrej Babiš umí stále mobilizovat, protože v regionálních volbách prakticky zůstal na svém. Jen má velmi minimální koaliční potenciál a bude si muset ošetřit, vypěstovat nebo podpořit nějakého potencionálního koaličního partnera po sněmovních volbách, jinak se může stát, že dopadne jako Robert Fico nebo Jiří Paroubek. Vyhraje volby, ale zůstane sám a v izolaci.

Tagy: