Politologové: Rath se zkusí do veřejného života vrátit. S ČSSD asi nepůjde

David Rath

Rath opustil vězení

Bývalý ministr zdravotnictví a exhejtman Středočeského kraje David Rath se po propuštění z vězení pokusí o návrat do veřejného života. Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom shodli politologové Lukáš Jelínek a Jan Kubáček. Podle nich však nepomůže své bývalé straně ČSSD, ale místo toho bude chtít budovat svoji značku.

Jelínek i Kubáček bývalého vrcholného politika označili za ambiciózního a cílevědomého člověka. Oba se přitom shodují, že se pokusí o návrat do veřejného života. Je ovšem otázkou v jaké formě. „Myslím si, že bude hodně logicky, pragmaticky a úspěšně promlouvat jako lékař. Ačkoliv k nám dříve promlouval jako představitel ČSSD, tak si dobře uvědomoval, že bílý plášť funguje,“ poznamenal Kubáček.

Oba politologové mají za to, že by Rath mohl promlouvat právě v oblasti zdravotnictví, ve kterém působil již před svým vstupem do politiky. Podle nich to potvrzuje i fakt, že s žádostí o Rathovo podmínečné propuštění přišel Svaz pacientů České republiky. K této organizace má podle Kubáčka bývalý ministr zdravotnictví blízko.

Jelínek rovněž očekává, že se Rath bude v nadcházející době i nadále prezentovat jakožto oběť systému. Kromě toho se podle něj může vrátit do politického života. Nemyslí si však, že by navázal na své působení v ČSSD. „Spolupracovat může například se Suverenitou nebo jinou kontroverzní stranou, nebo si vytvoří novou vlastní,“ zmínil Jelínek.

Podobně to vidí i Kubáček. „Dovedu si představit, že už nebude investovat do značky sociální demokracie, ale do značky Davida Ratha,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog s tím, že se bude určitě prezentovat v tématech spjatými s lékařstvím a péčí o pacienty. „Bude se znovu pokoušet vybudovat svůj brand a pak teprve bude komercionalizovat terén,“ doplnil Kubáček. Ačkoliv mu prý jde vývoj na ruku, tak návrat mu může trvat roky.

Kubáček kromě toho zmínil, že by se do politického života mohl pokusit vrátit coby zastupitel v Hostivicích, kde žil. „Podle mě zkusí v budoucnu komunální volby, zároveň se bude profilovat zdravotnicky a bude oživovat témata z dob vlády Jiřího Paroubka,“ uvedl odborník.

Škromach: Rath je odstrašující příklad

Jelínek i Kubáček se shodují také na tom, že Rath byl svého času jedním z nejvýraznějších politiků na české scéně. Kubáček ho popisuje jako člověka, který cíleně vyhledával konflikt, protože věděl, že přivolá pozornost. „Raději hodit pyrotechniku či granát, než být řadovým, týmovým nebo kompromisním hráčem,“ zhodnotil Rathův styl Kubáček.

Podle druhého Jelínka byl v tomhle značně podobný Jiřímu Paroubkovi. „Chápali politiku i marketingově jako hru či divadlo,“ zmínil. Rath byl však podle něj lepší rétor než Paroubek a tudíž ho expremiér občas rád využil v debatách na plénu Poslanecké sněmovny.

Bývalý první místopředseda vlády Zdeněk Škromach (ČSSD) s Rathem bojoval a na jeho politickou kariéru má jiný názor. „Měl perfektní vystupování. Neodolal tomu, co je past na každého politika. Stal se odstrašujícím případem. Bohužel ten jeho konec politické kariéry je konečný,“ má jasno Škromach.

Miliony v krabici od vína

Rath byl v úterý propuštěn z věznice v Brně, kde si odpykal polovinu ze sedmiletého trestu za korupci. O propuštění rozhodl ještě během úterního rána v neveřejném jednání Krajský soud v Brně.

O Rathově podmíněném propuštění rozhodl loni v listopadu městský soud, ale státní zástupkyně se proti tomu odvolala. Proto někdejší výrazný politik ČSSD musel čekat do dnešního rozhodnutí Krajského soudu.

Ratha policie zadržela v květnu roku 2012 se sedmimilionovým úplatkem v krabici od vína. Pražský vrchní soud později uznal Rathovu vinu v případu ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. V této takzvané první větvi kauzy Rath dostal sedmiletý trest vězení a také desetimilionový peněžitý trest a zákaz činnosti, a to za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU. Z částky zatím zaplatil zhruba polovinu. Rozsudek v této větvi korupční kauzy kolem Ratha loni potvrdil Nejvyšší soud, když odmítl všechna dovolání.

Ve druhé větvi kauzy prodloužil Krajský soud v Praze Rathovi nepravomocně trest ještě o rok. Trestné činnosti kolem zdravotnických zakázek v kraji se podle senátu dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem, včetně stavební firmy Metrostav. Druhou větví se teprve bude zabývat odvolací vrchní soud, a to v dubnu.

Tagy: