Odvrácená strana kryptoměn: Těží z nich zločinci i Hamás. Úřady volají po zpřísnění regulací

Terorismus a kryptoměny

Dohoda o přerušení bojů?

Bestiální útok Hamásu na Izrael znovu rozvířil debaty a snahy o zpřísnění nakládání s kryptoměnami. O to nyní usilují američtí zákonodárci i úřady, Izrael zároveň zmrazil účty, které byly údajně napojené na Hamás. Kryptoměny totiž kvůli vysoké anonymitě transakcí hrají roli ve zločineckých a teroristických aktivitách, včetně útoků palestinských bojovníků. Zástupci OSN loni odhadovali, že až pětina teroristických útoků může být financována digitálními zdroji.

Americké ministerstvo financí v říjnu prohlásilo, že bude bojovat proti „akutnímu praní peněz a riziku pro národní bezpečnost“ pomocí zajištění vyšší transparentnosti při používání takzvaných mixérů na kryptoměny, které dále komplikují monitorování finančních toků, informoval deník Financial Times. „Kryptoměny jsou pod masivním vládním útokem,“ zhodnotil John Reed Stark, bývalý šéf oddělení internetové bezpečnosti Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Židy do plynu či Mnichov 1972 aneb Nejodpornější projevy na propalestinských akcích

Ministerstvo tím reagovalo na dopis zaslaný resortu i Bílému domu, ve kterém skupina 105 zákonodárců vyjádřila „hluboké znepokojení“ nad využíváním kryptoměn Hamásem a Palestinským islámským džihádem (PIJ). O dopisu tehdy informovala agentura Reuters. Nová negativní pozornost, která je v důsledku palestinsko-izraelského konfliktu digitálním měnám věnována, zřejmě opět oddálí jejich přijetí u široké veřejnosti a vstup do mainstreamu.

Přes tři miliardy u palestinských teroristů

Na digitální peněženky napojené na Palestinský islámský džihád mělo být mezi srpnem 2020 a letošním červnem převedeno až 93 milionů dolarů (téměř 2,15 miliardy korun). Není jasné, jaká část šla přímo PIJ či dalším teroristickým organizacím a jaká jejich finančním zprostředkovatelům, doplnila později analytická společnost Elliptic s tím, že i zprostředkovatelé jsou nicméně Izraelem považováni za teroristy. Za podobné časové období mělo na kryptopeněženky spojené s Hamásem připutovat zhruba 41 milionů dolarů (téměř 950 milionů korun), informoval deník Wall Street Journal.

Transakce a účty napojené na teroristické organizace se proto americké a izraelské úřady pokoušejí zmrazit, podle odborníků oslovených Wall Street Journalem však s úspěchem zadrží pouhý zlomek financí, jež se na účtech pohybují.

Kryptoměny jako malý díl skládanky

Navzdory znepokojivým zprávám kryptoměny stále představují pouze malou část financování teroristů, upozornil na stanici PBS Ari Redbord z TRM Labs, společnosti monitorující finanční zločiny. „Je to malý dílek daleko větší skládanky financování terorismu. Ta zahrnuje potenciální stovky milionů v podpoře národního státu, příspěvky od jednotlivců z diaspor, daně, jež Hamás a další organizace vybírají, i investice v tradičních měnách, nemovitostech, nebo dokonce umění,“ popsal.

„Terorističtí finančníci, stejně jako další nekalí jedinci, jsou oportunisté. Využívají naprosto cokoliv, aby získali finanční prostředky, včetně kryptoměn. Hamás se o to nějakou dobu snaží, ale stále to představuje velmi malou část většího úsilí,“ doplnil.

K boji proti zločinnému nakládání s kryptoměnami je podle něj potřeba důkladná kontrola na burzách, kde se dají směnit za skutečné peníze. Většina z velkých provozovatelů v USA je podle něj ve svých aktivitách důsledná, kriminalita však bují na mnoha burzách v Rusku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Útoky Hamásu hrozí všude. CNN natáčela s Izraelci přímo v první linii bojů v Pásmu Gazy

Tagy:
peníze Izrael blockchain Palestina Hamás Bitcoin regulace kryptoměna USA útok Hamásu na Izrael