Voliči jsou zvyklí politiky trestat. Kauza STAN vrací podporu Pirátům, shodují se experti

Zleva ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, ministr vnitra Vít Rakušan, premiér Petr Fiala a ministr sociálních věcí Marian Jurečka

Pirátská strana získala v posledním průzkumu agentury Median 11,8 procenta hlasů. Oproti květnu si polepšila o necelá tři procenta. „Jednoduchým vysvětlením je krize hnutí STAN. Že jim teď narůstají preference neznamená, že jde o stabilizaci voličského jádra,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS politilog Ladislav Cabada.

Pokud by se konaly volby do Sněmovny v červnu, s náskokem by v nich zvítězilo Babišovo hnutí ANO, následovalo by ODS a SPD. Na čtvrtém místě s 11,8 procenty by skončili Piráti. STAN by se ocitl mimo Sněmovnu s 4,8 procenty hlasů.

„Jednoduchým vysvětlením, proč se nyní Pirátům tak daří, je krize hnutí STAN. Určitá část voličů, kteří podporovali Starosty a nezávislé, v tuto chvíli váhá po řadě problematických afér. Současně možná nechtěli volit Babišovo ANO a z nějakého důvodu jim vadí i liberálně konzervativní a neprogresivistická orientace volební aliance Spolu,“ uvažoval Cabada, proč některá část voličů starostů nejspíše přešla k Pirátům.

„Druhým vysvětlením může být i to, že podporovatelé jiných politických stran, například ČSSD, se teď přiklání k Pirátské straně. Ale samozřejmě museli bychom vidět více do toho průzkumu. Nepřikládal bych mu takovou váhu i proto, že Piráti ve volbách v roce 2017 dostali daleko více než 11 procent. To, že jim teď narůstají preference, ještě neznamená stabilizaci voličského jádra, které by jim dávalo jistotu nad 10 procent i pro budoucí období,“ doplnil politolog.

Starosty zjevně poznamenala kauza Dozimetr, která vedla mimo jiné k demisi ministra školství Petra Gazdíka (STAN). Mezi obviněnými figuruje i bývalý radní Petr Hlubuček (dříve STAN), ten byl podle policie spolu s podnikatelem Michalem Redlem hlavou celé zločinecké skupiny.

Vláda musí být opatrná

Situaci kolem hnutí STAN zhodnotil také politický komentátor Martin Schmarcz. „Piráti si berou zpátky své voliče, kteří jim utekli před volbami ke STAN. Nejspíše si říkali, že STAN je stejně čistý jako Piráti, ale ještě umí lépe řídit stát. Koneckonců se i Rakušan lépe prezentoval. Nyní, když vznikla ta kauza, se zase vracejí zpátky. Odér čistoty je pro voliče možná důležitější než správní činnost ve vládě,“ podotkl. Vzápětí však doplnil, že i on by průzkum nepřeceňoval.

„Jde o mezidobí. Voliči jsou zvyklí trestat politiky za každou i větší maličkost než je kauza Dozimetr. Důležité bude, jak dopadnou volby. Tady se ukazuje, že voliči jsou na STAN naštvaní a vzhledem k tomu, že nechtějí jít k Babišovi nebo ODS, přešli zpátky k Pirátům,“ doplnil Schmarcz.

Odborníci ve vysílání CNN Prima NEWS také okomentovali, jak si vede koalice. „Jak vidíme, popularita vlády už klesá. Řekl bych ale, že je ještě velmi vysoká na to, jak je současná situace špatná,“ uvedl Schmarcz.

„Je to těžká situace. Vláda musí být proto velice opatrná. Musí konsolidovat veřejné rozpočty a zároveň proplout mezi strašlivými dluhy, které by nás za dva nebo tři roky skutečně zničily, a ztrátou popularity. To je objektivní věc. Není to tak, že by vláda dělala něco vyloženě špatně. Prostě je zle a ona je viníkem,“ uzavřel komentátor.

Tagy:
průzkum politika Andrej Babiš STAN ODS Piráti volby pořady CNN Prima NEWS Česká pirátská strana ANO 2011 Starostové a nezávislí vláda Svoboda a přímá demokracie Ladislav Cabada Martin Schmarcz Akce Dozimetr