Postřehy po výhře nad Švýcarskem: Skvělý Hrubinátor, boj, boj, boj a rozmražený Pešán

Česká hokejová reprezentace konečně utnula černou šňůru porážek, když ve druhém olympijském zápase přemohla Švýcarsko 2:1 na nájezdy. Redakce CNN Prima NEWS vybrala z náročné přetlačované pět postřehů.

Hrubinátor jako Dominátor

Šimon Hrubec se během klíčových nájezdů proměnil v nepřekonatelného fantoma, navázal na nejlepší olympijské tradice Dominika Haška a dalších znamenitých českých gólmanů historie. Úplný Hrubinátor! Postupně úžasně přečetl Andrease Ambühla, Svena Andringhetta, Enza Corviho, Christopha Bertschyho i Gaëtana Haase a bylo z toho první české vítězství v jinak utrápené sezoně.

Brankář Avangardu Omsk položil v pátek gruntovní základ už svými 24 úspěšnými zásahy v základní hrací době a v prodloužení. V důležitém souboji jej překonal pouze Haas, který v 9. minutě využil přesilovku.

Ani po Hrubcově galapředstavení to však není na přehnané slavení. Češi jsou po dvou utkáních turnaje na třetím místě skupiny B, ze kterého vede cesta do čtvrtfinále jen přes kvalifikační kolo. Přímý postup nevypadá zrovna reálně – tím spíše, že v posledním střetnutí vyzve Hrubcovu družinu supersilné Rusko.

Češi neudrží tempo

Proč není po dvou utkáních veseleji? Třeba proto, že něco bylo v pátek podobné jako při premiéře proti Dánsku – národní tým opět začal znamenitě, zdobil ho výborný pohyb, šikovná kombinace. Dokonce z toho už v 5. minutě vytěžil díky Smejkalově důrazu šťastný gól. Jenže postupem času došlo opět k tomu, co jsme viděli ve středu – k polevení a ztrátě tempa.

I proto se Švýcaři dostali zase do hry.

Ve druhém utkání olympijského turnaje měla podobný vývoj i následná třetina, v té třetí se Tomáš Hyka pro změnu protlačil k obstojné příležitosti už po 21 vteřinách; soupeř se ovšem ani tentokrát nenechal zatlačit na moc dlouhou dobu.

Vyvinout soustavnější tlak? To je zatím pro vyslance hrdé Jágrovy říše svízel.

Mlčení slavných jmen

Aby nevznikla mýlka – kouč Filip Pešán v Pekingu nemá k ruce výběr nazdárků. Třeba David Krejčí patřil v NHL ještě před rokem k velmi respektovaným plejerům, celkově za oceánem nasbíral 215 gólů a 515 asistencí v 962 utkáních. Roman Červenka je navzdory vší fanouškovské kritice mistrem světa z roku 2010, s 55 body ve 43 zápasech vévodí produktivitě uznávané švýcarské ligy. V Evropě nehraje moc kvalitnějších hráčů, než je třeba Jan Kovář. A Lukáš Sedlák s Tomášem Hykou náleží v ruské KHL k nejlepším útočníkům.

Tahle všechna jména mají v popisu práce ofenzivu. A přece mají Češi na olympiádě právě s touhle disciplínou zásadní problém.

Góly by měli dávat především tihle protřelí hráči, místo toho se proti Švýcarům trefil ze hry jen snaživec Smejkal, Krejčí se prosadil až při nájezdu. Pokud se esa nevzchopí, bude mít reprezentace proti Rusku velký problém.

Boj, boj, boj

Pořád máme podvědomě v sobě, že značkou českého hokeje jsou důvtip, šikovné ruce, hračičkovství. Jenže to je zjevně žití ze vzpomínek. Nic takového jsme totiž prozatím u Pešánovy party v Číně nenašli.

Respektive: Není to nic, čím by byl schopen i méně talentované soupeře přehrávat.

Ve druhém utkání turnaje došlo stejně jako proti Dánsku znovu na urputnou snahu, na přetlačovanou. Spíše než s povedenou přihrávkovou centrifugou se to na Švýcary zkoušelo s individuálními pokusy, které zhusta nevycházely.

Od současné generace asi nikdo nemůže čekat, že bude mít v sobě um Pavla Patery, vůdcovství Roberta Reichela, cit pro hru Tomáše Kaberleho. Jenže on tu není ani plán B. Nebo se alespoň dosud neprojevil.

Pešán se hýbe

Tohle možná fanoušky překvapilo při páteční partii vůbec nejvíc: Věřte nevěřte, český kouč Filip Pešán shodil slupku ledového muže! Alespoň na pár vteřin…

Pět minut před koncem třetí třetiny pískli rozhodčí jeho týmu sporné zakázané uvolnění. A byť se Pešánovi jinak ve tváři nepohne mimický sval ani při sebehezčím či sebedůležitějším gólu, tentokrát opustil svůj běžný výraz netečné mumie – rozezleně vykřikl a rozpažil, hodně se divil.

Jako kdyby ledového muže rozmrazili. Zaskočilo to i zahraniční televizní komentátory, kteří v jednom z přenosů pronesli: „Mr. Pešán konečně projevil emoce.“

Český trenér se navíc bezprostředně rozzářil i po proměněné penaltové loterii, nadšeně si plácal s asistenty a rozverně rozmlouval s hráči. Nabízí se otázka: Byl to vůbec on?

Tagy: