Poštu nám neberte, raději pryč s Rakušanem. V regionech reagují na plánované rušení poboček

Poštu nám neberte! Takhle se vyjadřují někteří starostové obcí i obyvatelé měst z celé České republiky. Především pro seniory by podle nich mohlo být složité dojíždět na vzdálenější pobočku. Zmizet by jich přitom mělo zhruba 300.

„Nedokážu si představit, že se 15 tisíc obyvatel přesouvá do města na jednu poštu a jdou si vyřizovat své věci, to by byl kolaps,“ uvedla pro CNN Prima NEWS starostka městského obvodu Neštěmice v Ústí nad Labem Yveta Tomková.

V souvislosti s rušením poštovních poboček se hovoří i o Aši na Chebsku. Aktuálně jsou tady dvě a pošta už i v minulosti sáhla k úsporám právě v tomto městě. „Pošta by měla být v každém městě. A Aš není zas tak malá,“ uvedla jedna z místních obyvatelek. „Bylo by potřeba odstranit ministra Rakušana,“ nešetřil lídra hnutí STAN další místní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala i Rakušan chtějí z pošty moderní instituci. Náklady na záchranu vyjdou na 8 miliard

V jižních Čechách by měla Česká pošta propustit celkem 182 zaměstnanců. V krajském městě České Budějovice existuje hned několik poboček. Bývají ale často přetížené. „Vždycky bývají fronty, lidé tam chodí,“ upozornila jedna z místních obyvatelek.

Skončit by mělo 300 poboček

Štáb CNN Prima NEWS vyrazil i do jedné z okrajových částí města. „Pro staré lidi by to bylo strašné,“ uvedla jedna tamní obyvatelka s tím, že si vůbec nedokáže představit, že by musela na pobočku v centru Budějovic. „Je to daleko a my staří lidé už nemůžeme na nohy,“ doplnila. „No tak ať ji zruší úplně. Už teď to funguje špatně a jestli propustí další lidi, nebude to už zřejmě fungovat vůbec,“ dodal další z místních.

Web iDnes.cz s odkazem na dokument o hromadném propouštění, který Česká pošta adresovala Úřadu práce, napsal, že v létě bude propuštěno 1 388 lidí na přepážkách, 511 doručovatelů a 320 pracovníků nižšího managementu. Dotknout by se to mělo všech krajů. Například 302 pracovních míst se zruší ve Středočeském kraji, 258 v Moravskoslezském, 238 v Jihomoravském kraji a 236 v Praze. O práci by neměli přijít doručovatelé balíků, řidiči, třídiči, vyšší a nejvyšší management.

Podle dřívějších informací by měla pošta zrušit 300 poboček ze současných 3 200, návrh Českého telekomunikačního úřadu je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. Ministerstvo vnitra už dříve uvedlo, že rušení se má dotknout větších měst, ve kterých je více poboček. O konkrétních z nich by měla pošta jednat v dubnu se zástupci měst a obcí.

Tagy: