Potravinová sbírka pro lidi v nouzi: Jídlo je možné posílat i on-line

Od soboty budou moci lidé v rámci celostátní potravinové sbírky naplnit nákupní košíky pro lidi v nouzi. Ovlivní sbírku pandemie koronaviru a s ní spojená opatření v obchodech? A jak jsou na tom v době pandemie potravinové banky se zásobami? Na tyto a další otázky odpovídala ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.

Pandemie koronaviru radikálně ovlivnila průběh potravinové sbírky, která pomáhá lidem v nouzi. Navíc omezuje kontakt mezi zákazníky a dobrovolníky, kteří musí dodržovat přísná hygienická opatření. „Kromě toho, že naši dobrovolníci budou mít ochranné pomůcky – roušky, rukavice, dezinfekce, budou také dodržovat rozestupy,“ popisuje ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.

Potraviny se tak dají „sbírat“ on-line a nebo donést na odběrová místa. „Ve velkých obchodech budou místa, kam se budou potraviny ukládat,“ říká Láchová. Jednotlivá omezení se podle ní samozřejmě promítnou i do celkového množství sbírky.  „Bude mnohem menší ale i přesto jsme se rozhodli akci uspořádat,“ říká.

A nejde jen o tradici. „Chtěli jsme sbírku uspořádat nejen proto, abychom získali potraviny pro potřebné, ale také proto, aby si lidé uvědomili, že potraviny nejsou a mohli tak projevit solidaritu,“ dodává.

Darovaných potravin bude podle Láchové určitě méně než v předešlých letech. „V roce 2019 byla uspořádána sbírka potravin hned dvakrát, v jednom kole jsme získali něco přes 500 tun,“ líčí. Letos tak prý bude obrovský úspěch, když získají kolem 300 tun.

Nedostatek trvanlivých potravin

„Se zásobami trvanlivých potravin jsme na tom velmi špatně. Omezili jsme jejich odběr tam, kde to nebylo nutné. Máme sice železnou zásobu ale v kontextu celé ČR je směšná,“ tvrdí. Potravinová banka je ze 14 procent plněná právě sbírkou, zbytek se získává ze svozů z obchodní řetězců. „Obchody nad 400 metrů mají povinnost nabízet jídlo pro charitativní účely. Jedná se ale převážně o čerstvé produkty, zeleninu, ovoce a pečivo,“ říká.

O potraviny je velký zájem. „Stoupá počet klientů, kteří potřebují pomoct. Evidujeme velkou poptávku od těch organizací, které pomáhají mladým rodinám v krizi nebo rodičům samoživitelům,“ dodává s tím, že možností, jak se do akce zapojit, je mnoho.

Které potraviny nejvíce pomáhají?

  • Konzervy,
  • dětská výživa,
  • polévky,
  • trvanlivé mléko,
  • olej,
  • rýže,
  • těstoviny,
  • základní dětská drogerie.

Sbírka probíhá až do 1. prosince, více informací naleznete na webových stránkách.

Tagy:
jídlo potraviny banka obchod Interview Česko potravinové banky potravinové sbírky Česká federace potravinových bank Veronika Lachová pandemie covidu-19