Pozor na přepravu vánočního stromku. Při jízdě autem se z něj může stát smrtící zbraň

Převoz vánočního stromečku

Jak nepřevážet stromek

Lidé již začínají pořizovat vánoční stromečky. Před jejich koupí je ale třeba myslet také na to, jak je bezpečně dopravit domů. Při cestě autem se ze sváteční dřeviny může stát smrtící zbraň. Za nesprávné umístění navíc hrozí pokuta.

Většina lidí používá na přepravu vánočního stromečku osobní auto. Aby se z krásného symbolu Vánoc nestala nebezpečná zbraň, je třeba dodržovat několik bezpečnostních pravidel. „Varianta, že ho položíme rovnou na střechu a nějak ovážeme špagáty a podobně vůbec nepřipadá v úvahu, musí tam být příčníky,“ řekl dopravní expert ÚAMK Igor Sirota.

I vánoční stromek je předmět jako každý jiný, pro jeho přepravu platí zákonem dané předpisy a nelze ho vozit v autě libovolně. „Vevnitř, tam se vždycky nějak vleze. Jen tak ho tam hodíme a jedem,“ popsal jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Dám ho na zadní sklopené sedačky a připnu ho bezpečnostním pásem,“ sdělil další dotazovaný s tím, že ho ještě připevní gumicukami.

Při přepravě vánočního stromečku na střešním nosiči u auta ale na gumicuky úplně zapomeňte. „Změní se v jakýsi luk a stromeček doslova vystřelí. Když máte štěstí, tak vám to akorát rozbije čelní okno vašeho vlastního auta,“ řekl Sirota.

Z pohledu dopravních expertů je lepší přepravovat stromeček raději uvnitř než na střeše auta. Používat selský rozum se vyplatí, i když stromek přepravujete vevnitř. Místo mezi řidičem a spolujezdcem není rozhodně pro přepravu nejvhodnější.

A co když je stromeček moc dlouhý? Pokud strom vyčnívá za auto víc než jeden metr, musí být označený červeným praporkem o minimální velikosti 30 na 30 cm, reflexní vesta nestačí. „Za neoznačený přečnívající náklad může řidičům hrozit bloková pokuta až dva tisíce korun,“ upozornila mluvčí Policie ČR Jihočeského kraje Martina Joklová. Stejná pokuta pak hrozí řidiči i v případě, že mu stromeček brání ve výhledu nebo dokonce v samotné jízdě.

Tagy:
auto Vánoce ÚAMK vánoční stromek Policie České republiky