Pracovali v Česku, teď bojují. Reportér na Donbasu potkává tuzemské Ukrajince

Ukrajinský voják u zničeného domu v Mariupolu (12. března)

Brutální boje na východní Ukrajině pokračují. Obě strany se snaží získat co největší kontrolu nad územím Donbasu. Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno se v posledních dnech pohybuje i v místech frontové linie v Doněcké oblasti. Tam potkal i několik ukrajinských vojáků, kteří před vypuknutím ruské invaze žili a pracovali v České republice.

„Na frontové linii na Donbasu jsme potkali hned několik ukrajinských vojáků, kteří před invazí žili a pracovali v České republice. Někteří se sbalili a odjeli hned druhý den po vypuknutí války, aby bránili svou zemi. Mají stále vysokou morálku,“ popsal Zrno během svého výstupu z městečka Kuračovo, které se nachází nedaleko frontové linie v Doněcké oblasti.

„Panuje tu od osmi hodin večer zákaz vycházení a povinné zatemňování oken. Je to takové depresivní městečko, ze kterého část lidí odešla a část tu ještě zůstává. Jsou zavřené obchody a školy. Základní potraviny distribuují dobrovolníci. Vypadá to, že je tu víc vojáků než civilistů,“ popsal reportér ze zatemněného pokoje.

Štáb CNN Prima NEWS v místech frontové linie zpozoroval velké zásoby vojenského vybavení včetně munice či protitankových střel. „Ukrajinci z Česka nás chválili za poslané zbraně, například houfnice Dana, které jsou prý už plně nasazeny a ostřelují okupanty,“ zmínil Zrno.

V případě těžké techniky však Ukrajinci stále zaostávají za agresorem. „Zásoby Rusů vypadají zdánlivě nekonečné. Ukrajinci stále čekají, až velké dodávky vojenské techniky ze Západu dorazí přímo na frontu na Donbasu,“ doplnil reportér CNN Prima NEWS.

Rusové v dubnu započali masivní ofenzívu na východě Ukrajiny. Jejich postup je však velmi pomalý a vzhledem k velkým ztrátám se dá považovat i za málo efektivní. Ukrajinci naopak hlásí úspěchy v Charkovské oblasti, ze které okupanty postupně vytlačují.

Tagy: