Sázel ho táta, vzpomíná dárce. Vánoční strom dorazí na Staroměstské náměstí v pondělí

Vánoční strom zasadil jeden z místních.

Vánoční strom pro Prahu

Svůj strom už má také Praha, tedy zatím jen pokácený. Do metropole by měl dorazit v pondělí v noci. Stejně jako v předchozích letech i letos kandidáty nabízeli lidé z celé České republiky. Organizátoři vánočních trhů na Staroměstském náměstí nakonec vybrali strom z Kytlice, malé obce nedaleko České Kamenice v Ústeckém kraji.

Pětadvacetimetrový smrk, který ozdobí vánoční Staroměstské náměstí, vyrostl na zahradě u Kubiců v Kytlici na Děčínsku. Pryč musel kvůli bezpečnosti. „Sázel ho můj táta, když se narodila moje ségra,“ zavzpomínal majitel a dárce Petr Kubica.

Má ale radost, že bude dělat radost ostatním. Kácení začalo v neděli v osm ráno, do akce byl povolán dřevorubecký mistr republiky. „Máme stísněnější prostor, z jedné strany je elektrické vysoké napětí a z druhé strany koleje,“ popisoval před akcí Jiří Vorlíček.

Zafungovala náhoda

Raritou je, že z Kytlice neodjíždí jen jeden strom, druhý o něco menší míří na Václavské náměstí. „Byla to velká náhoda, protože pan Kubica přihlásil svůj strom, který si vybrali. Pár metrů od něj ale viděli ještě hezčí, tak řekli, že půjde na Václavák,“ prozradila starostka Monika Hladíková (Kytlice náš domov).

Pracovníci přepravní společnosti museli oba stromy připevnit mnoha provazy a zúžit na šířku šesti metrů, aby se vešly na silnici. Na dvou vánočních stromech tak pracuje zhruba 50 lidí.

Na Staroměstské náměstí by měl strom dorazit v pondělí v noci, jeho zdobení by mělo probíhat od úterý do pátku. „Po Třech králích se rozřežou větve, ty poputují do zoologické zahrady, a z kmenu studenti v pražském odborném učilišti truhlářském vyrobí nábytek pro některý z pražských domovů seniorů,“ dodal člen Rady hl. města Praha Jan Chabr (TOP 09). Vánocemi tak jeho cesta rozhodně nekončí.

Tagy: