Právě teď je ta správná doba vysadit léčivý česnek

Snad jste česnek letos ještě nesadili, byla by to zbytečná chyba. S výsadbou česneku pro další sezonu by se mělo počkat až těsně před prvními mrazy. Pak se nejlépe ujmou a připraví pro růst v dalším roce. Správná péče se vám určitě vyplatí, získáte tak velmi silný a účinný přírodní lék, který ničí viry, bakterie, plísně a dokonce zvládne zlikvidovat i bradavice.

Česnek je právem považovaný za silný přírodní lék a dá se aplikovat na širokou škálu nemocí a potíží. Funguje jako antibiotikum i antivirotikum, při nastupujících bolestech v krku si vykloktejte teplou vodou se solí a dopřejte si hodně česneku. Po pořádné párty vás také může postavit na nohy právě rychlá a snadná česnečka. V zimním období by česnek měl patřit do základní výbavy každé kuchyně a používejte ho co nejvíce pod maso, do polévek, pomazánek, nebo jen tak na topinku. Můžete se tak snadno vyhnout častým nemocem nebo si jejich léčení urychlit.

Jak si vybrat správnou sadbu česneku

Pokud máte možnost, vypěstujte si vlastní česnek, pro zasazení je právě teď nejvhodnější doba. Česnek by se měl totiž sázet až v okamžiku, kdy má půda zamrznout. A prvním krokem je výběr sadby, tedy druhu česneku, který chcete vypěstovat. Správnou sadbu poznáte podle návěsky (štítku), kde musí být vyznačené místo původu a současně i odrůda. Například česnek paličák má dvě skvělé odrůdy – odrůdu topas a odrůdu dukát. Laicky se nazývají modrý a bílý paličák a jsou nejoblíbenější mezi pěstiteli v našich končinách.

Před sázením česnek ošetřete proti plísním

Pokud jste vzdali pěstování česneku kvůli častým plísním a z úrody jste tak nic neměli, nezoufejte a zkuste to znovu. Tentokrát ale před sázením česnek namořte přípravkem proti plísním. Vyberte širokospektrální mořidlo, které vám stroužky ochrání před více druhy plísní. Skvělou volbou je biologická forma ochrany práškem obsahujícím až čtyři kmeny houby rodu clonostachys. Ta chrání sazenice například proti fusariové hnilobě, phytiu a peniciliové hnilobě.

Postup moření sadby česneku je velmi snadný

Rozdělte česnek na jednotlivé stroužky, které vložte do pytlíku a přidejte ošetřující přípravek. Pytlík zavřete a třepejte, dokud bude prášek ulpívat na česneku. Dávkování určete podle návodu od výrobce ošetřujícího mořidla. U těchto druhů ošetření sadby není nutné vlhčení, ošetření probíhá tzv. suchou cestou.

Jak na důkladnou přípravu půdy

Před samotným sázením si připravte půdu. Měla by být v druhé síle, co znamená, že předchozí plodina byla organicky důkladně vyhnojená a ponechala půdě dostatečné množství živin. Střídání plodin na jednotlivých částech zahrady je velmi důležité, jednak se tím půda jednostranně nevysiluje, ale právě naopak, získává na síle, odolnosti i výživových hodnotách pro pěstování jednotlivých druhů.

Předplodina je v podstatě plodina, která předcházela nové výsadbě. Posloupnost pěstování proto volte uvážlivě a pečlivě. Nikdy nesázejte stejnou plodinu na stejném místě dokola, ale opravdu pěstování jednotlivých druhů na daném místě vhodně střídejte. Před samotným sázením nejdříve pomocí kultivátoru zpracujte půdu do hloubky aspoň 15 až 20 cm. Čím hlouběji, tím lépe. Půdu pořádně prokypřete a prohrabejte. Povrch urovnejte a nechte aspoň týden ještě slehnout.

A nakonec můžeme česnek sázet

Odstraňte případný plevel, který vznikl při přípravě kultivátorem, a můžete si připravit jednotlivé řádky. Pomocí sázecího kolíku vytvořte v půdě otvory. Jednotlivé namořené stroužky česneku vkládejte do půdy kořínky směrem dolů, vložte je aspoň 5 cm do hloubky a zahrňte navrchu půdou. Rozestupy by měly být aspoň 10 cm a sázejte ideálně v jednotlivých řadách, aby se vám pak lépe o mladé rostlinky staralo, a zjednoduší to i následnou sklizeň.

Teplota půdy pro sázení česneku by měla být ideálně od 6 do 10 °C. Tato teplota zabezpečí, že sazenice ještě zakoření, ale už nevyklíčí ven a počkají v půdě až na první jarní teploty.

Zdroj: Reportáž Receptář prima nápadů, Jan Kopřiva, Ludmila Dušková

Tagy: