Aby zahrada brzy zjara rozkvetla, musíte začít už teď s výsadbou cibulovin

Máme tu začátek října a to je ideální čas pro výsadbu jarních cibulovin. Pokvetou totiž brzy zjara a budou vytrvalé. Jak to ale zařídit, když chcete sázet tam, kde není záhon, třeba ve vnitrobloku? Není nic jednoduššího, než je umístit do květináčů. I to má ale svá pravidla. Jak na to, aby prospívaly?

Máme tu začátek října a to je ideální čas pro výsadbu jarních cibulovin. Pokvetou totiž brzy zjara a budou vytrvalé. Jak to ale zařídit, když chcete sázet tam, kde není záhon, třeba ve vnitrobloku? Není nic jednoduššího, než je umístit do květináčů. I to má ale svá pravidla. Jak na to, aby prospívaly?

Co udělat před výsadbou cibulovin

Aby byly rostliny silné, zdravé a bohatě kvetly, je vhodné cibulky před výsadbou ošetřit. Místo chemických prostředků ale můžete sáhnout po těch přírodních. K moření použijte přípravky obsahující houby. Jde o prášek, který obsahuje spory hub. Ty se v zemině normálně vyskytují. Umí rozložit organické zbytky, které pak rostlina využívá a může díky tomu mít zvýšený příjem živin. Cibulky dejte do sáčku a lehce navlhčete. Zasypte je trochou přípravku na moření. Pak sáček uzavřete a cibule v něm protřepejte.

Výsadba cibulovin do květináčů

Cibuloviny, které budete vysazovat do květináčů, potřebují trochu jiné podmínky pro svůj úspěšný růst. Nejdůležitější je v květináči udělat drenážní vrstvu. Zhruba do 10cm výšky květináče nasypte keramzit nebo štěrk. Cibuloviny totiž nesnášejí přemokření a rychle by uhnily. Na drenáž už můžete nasypat zeminu. Pro tu platí také pravidlo, aby nebyla příliš těžká, jílovitá. Substrát musí být dobře propustný a humózní.

Cibule sázejte tak akorát hluboko. Ještě předtím je nezapomeňte namořit. Můžete se přitom řídit velikostí cibulky. Nad ní by měla být zemina ve výšce 2,5násobku velikosti cibule. Květináče je pak důležité zapustit do země. Pokud bysto to neudělali, promrznou a cibule se poničí. Je potřeba je zakrýt i svrchu. Na to použijte netkanou textilii. Pokud tuto možnost nemáte, můžete použít i polystyrenový box, do kterého nádoby umístíte. Cibule tímto způsobem projdou jarovizací, obdobím chladna, a díky tomu  na jaře vykvetou. Pokud by se tak nestalo, vyrostou jen listy.

Jaké cibuloviny zvolit do květináčů?

Možná váháte, jaké rostliny budou vhodné k umístění do květináčů. A můžeme vás uklidnit, jsou to v podstatě všechny ty běžné, které se dávají i do záhonů. Dávejte jen pozor na to, aby velikost cibule korespondovala s velikostí květináče.

Narcisy – žluté voňavé rostliny, které kvetou i pod sněhem. Možná o nich nevíte, že jsou i léčivé. Respektive dříve se užívaly třeba na rány. Dnes se kvůli svým pravděpodobně také negativním účinkům nepoužívají.

Tulipány – neprošlechtěnější cibulovina původem z Turecka může mít mnoho barev i tvarů listů. U některých možná ani nepoznáte, že jde o tulipány.

Bledule – něžná bílá kytička se žlutými okraji, která kvete jako jedna z prvních. Patří mezi ohrožené druhy. A pozor, je jedovatá!

Sněženky – posel jara s bílými kvítky se může ukázat už na konci února. Stejně jako bledule je chráněná a také mírně jedovatá díky obsaženým alkaloidům.

Ladoňky a ladoničky – jejich drobné květy vás potěší modrou, bílou či fialkovou barvou. Může z nich být krásný koberec plný květů díky nízkému vzrůstu a dobrému rozrůstání.

Krokusy – nebo také české šafrány vám vykvetou v březnu až dubnu květy nejrůznějších barev. Původní žlutý druh se ve starém Řecku používal k barvení látek a také malbě.

Modřence – nízká rostlinka se zajímavým květenstvím, které tvoří vrcholové hrozny, má modrou barvu a příjemně voní.

Řebčíky – méně známé, ale o to více působivé cibuloviny. Květ připomíná zvonek v různých barvách. Jedná se také o jedovatou rostlinu.

Cibuloviny volte podle velikosti květináče. Jinak je výběr zcela na vás, v nádobách můžete pěstovat všechny rostliny z výše uvedených. Sáhnout můžete také po květináčích se jmenovkami. Nebude vás pak čekat překvapení, co ve kterém z nich vyroste za nádheru.

Tagy: