Jak Frank Sinatra naposledy ohromil svět. Před třiceti lety vydal legendární album duetů

Během kariéry měl hned několik zdařilých comebacků. Tím posledním si zajistil obdiv celého hudebního světa. Frank Sinatra před třiceti lety natočil slavné album Duets, při jehož tvorbě spojil síly s mladšími hvězdami. Výsledkem byly vrcholné příčky hudebních žebříčků a milionové prodeje. Dokázal to přitom v době, kdy byl už považován za muže minulosti, který nemá čím překvapit. Naplnil tak svůj slavný výrok „Nejlepší pomstou je obrovský úspěch“.

Mnohými je považován za nejslavnějšího zpěváka historie. Za svou kariéru prodal přes 150 milionů desek a jako vůbec první sólový interpret často zpíval pro desetitisícové davy. Frank Sinatra byl opravdový velikán showbyznysu. I on ale zažíval propady slávy. Bylo tomu tak i na začátku devadesátých let.

ČTĚTE TAKÉ: Bowie mi připomněl Havla, Richards při focení šňupal a Stallone měl malér, vzpomíná fotograf Kratochvíl

Poslední sólové album LA Is My Lady vydal v roce 1984 s uznávaným producentem Quincym Jonesem. Na natáčení dorazil i tehdy už velmi populární Michael Jackson, jenž Sinatru obdivoval. Jedenáct nových nahrávek ale nezaznamenalo takový úspěch, jaký byl očekáván, a tak se legendární Frankie odmlčel. Dál koncertoval, ale stále častěji se mluvilo o tom, že už je za zenitem...

Jenže sedmasedmdesátiletý bard dostal nápad, jak naposled promluvit do hudebních trendů. Oslovil producenta Phila Ramona s vizí natočit album duetů s mladšími hvězdami tehdejší doby. Měl jen jediný požadavek: Že své party nazpívá sám, bez přítomnosti hostů. Ti pak nahrají svou část.

V první den přišel do studia, kde pro něj byla připravená malá místnost pro nahrávání vokálů. Ale na tento styl nahrávání nebyl Sinatra zvyklý. Během kariéry většinou natáčel přímo s živým orchestrem. Druhý den pro něj bylo vytvořeno ve studiu vyvýšené podium, aby si připadal jako na koncertě. Jenže se cítil indisponován. Když ale vše bylo, jak mělo, dokázal Sinatra nazpívat během pěti hodin devět písní, počínaje songem Come Fly with Me.

K hlasu Sinatry pak doplnili ten svůj například Barbara Streisandová, Aretha Franklinová, Julio Iglesias, Gloria Estefanová nebo Bono ze skupiny U2. Poslední zmíněný natočil se Sinatrou k písni I’ve Got You Under My Skin i videoklip, jenž zaznamenává setkání dvou hvězd rozdílných generací. Tomuto videu se nešlo po roce 1993 vyhnout, obletělo hudební pořady celého světa.

A Sinatra byl znovu na vrcholu. Alba Duets se jen ve Spojených státech amerických prodalo přes tři miliony, navíc atakovalo přední příčky žebříčků popularity i v Evropě. Ano, mnozí kritici tvrdili, že není tím nejlepším, co kdy „starý dobrý modroočko“ natočil. Jeho hlas už byl prý slabý, znát bylo údajně i to, že se interpreti písní při natáčení nesetkali, a proto správně nesouzněli. Sinatrovi se ale opět povedl velký comeback, který navíc dokázal jen pět let před svou smrtí. A na základě tohoto úspěchu ještě v roce 1994 vydal pokračování Duets II.

Život mu zachránila babička

„Ať se všichni dožijete sta let a poslední hlas, který uslyšíte, je můj!“ zavtipkoval jednou Sinatra při vystoupení. Jeho hlas je slyšet i nyní, čtvrt století po jeho smrti. Je to až neuvěřitelné s ohledem na začátek všeho.

Francis Albert Sinatra přišel na svět při dramatickém porodu. Lékař použil kleště, kterými novorozenci způsobil tržné rány na krku, tváři a uchu. Malý Francis navíc po narození nedýchal. Lékař neviděl naději na jeho záchranu a věnoval se matce, jež byla v kritickém stavu. Duchaplná babička ale děcko popadla a strčila pod studenou tekoucí vodu. A vnouček se v jejím náručí rozkřičel k životu.

Porod měl ale následky. Za jizvy v obličeji se Sinatra vždy styděl a po zbytek života je maskoval make-upem. Při poranění ucha došlo k protržení bubínku, což mu znemožnilo nástup u letectva, jak si původně přál.

Později začal vzhlížet ke zpěváku a herci Bingu Crosbymu a začal sám vystupovat jako barový zpěvák. Dlouho to nevypadalo na velký úspěch, ale vše změnil jeden hit, a to I’ll Never Smile Again. Byl prvním umělcem, který zažil skutečné šílenství fanynek. Některé si dokonce na lopatách odnášely jeho stopy ve sněhu a ukládaly je do mrazáku.

Každá sláva ale časem vychládá. Sinatra proto vynaložil veliké úsilí, aby mohl hrát ve filmu Odtud až na věčnost. Vyplatilo se, dostal totiž Oscara za nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli.

Zpackaný únos syna

Sinatrova sláva měla sice různé výkyvy, ale jeho jméno se stalo pojmem a dobře vydělávající značkou. I proto se jeho syn Frank junior stal 8. prosince 1963 obětí únosu.

Pachatelé požadovali nejprve 250 tisíc dolarů, Sinatra nakonec nabídl celý milion, přesto odmítli. Během únosu se Sinatrou komunikovali. Měnili přitom místa, odkud volali a odkud měl volat on jim. Jednou dokonce došlo k tomu, že měl volat z telefonní budky, ale zjistil, že nemá drobné. Od té doby prý vždy nosil pár mincí po kapsách. Sami únosci si brzy uvědomili, že se jim akce nepovedla, a 10. prosince juniora pustili.

Sinatra byl čtyřikrát ženatý. Jeho první ženou byla Nancy Barbato, s níž měl tři děti (Nancy, Franka a Christinu). Svazek vydržel 12 let. Pak zpěváka oslnila hvězda stříbrného plátna Ava Gardnerová. Avšak toto manželství trvalo pouhé dva roky. Stejně tak další manželství s o třicet let mladší herečkou Miou Farrowovou. V roce 1976 se oženil s Barbarou Blakeley Marxovou, s níž vydržel do konce života.

Známé byly samozřejmě i Sinatrovy časté zálety. Mezi jeho milenky patřila údajně i Marilyn Monroe, se kterou později seznámil amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, čímž se zasloužil o jeden z nejznámějších milostných románků všech dob.

Byl mnohokrát podezírán ze spolupráce s mafií. Ve filmu Kmotr se vyskytuje postava zpěváka Johnnyho Fontana, kterému s kariérou pomáhá mafie. Této postavě měl být předobrazem právě Sinatra, což ho prý velice ranilo. Jaká byla skutečnost? Nikdy nepopíral, že s mafiány komunikoval. Nebylo prý možné se tomu vyhnout a bylo nebezpečné jimi opovrhovat, ale rázně odmítal jakoukoli spolupráci.

Za svůj život Sinatra dosáhl úspěchů jako málokdo. A v některých ohledech nebude nikdy překonán. Ať už délkou vrcholné kariéry nebo tím, že dokázal sám vyprodávat největší haly po celém světě. Například v Riu de Janeiru vytvořil světový rekord, když jej na fotbalovém stadionu sledovalo 175 tisíc diváků.

Mezi Sinatrovy neřesti patřily kouření a alkohol. Denně vyprázdnil několik cigaretových krabiček a údajně zvládl obden vypít lahev Jacka Danielse.

Nezapomenutelný zpěvák, jehož píseň New Yor, New York ve stejnojmenném městě ohlašuje příchod nového roku, zemřel v 82 letech na následky infarktu. Byl pohřben v Palm Springs. Na svou poslední cestu dostal láhev Jacka Danielse, karton cigaret a pár mincí do kapsy.

Na jeho náhrobku je uveden název jeho velikého hitu The Best Is Yet to Come (To nejlepší teprve přijde). „Přál bych si, aby se na mě vzpomínalo jako na muže, který prožil krásný život. Muže, který měl dobré přátele a skvělou rodinu – A nemyslím si, že bych si mohl přát víc.“

Tagy: