Do Česka dorazilo chladné počasí, očekávejte přeháňky. Meteorologové varují i před mrazíky

Počasí 22.9.2022 (6:08)

Čtvrtek se ponese v duchu oblačné až polojasné oblohy. Očekávají se ojedinělé přeháňky, a to zejména odpoledne. Večer by však oblačnosti mělo ubývat. V noci se teploty dostanou pod bod mrazu. V pátek ráno se může v celé ČR i v nížinách objevit mráz, který může poškodit zeleninu, třeba rajčata a okurky. Meteorologové ve výstraze radí je zakrýt.

Na čtvrtek se očekává oblačná až polojasná obloha. Z rána a dopoledne bude místy nízká oblačnost nebo mlhy. Připojí se i ojedinělé přeháňky, a to zejména odpoledne. Denní teploty se budou pohybovat mezi 13 až 17 °C, na horách pouze kolem 8 °C.

V noci na pátek bude do Česka proudit příliv studeného vzduchu, který ovlivní počasí. Bude skoro jasno či jasno, postupně se místy objeví mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 5 až 1 °C, mohou však klesnout i pod bod mrazu, a to k −1 °C.

„Při déletrvajícím vyjasnění se očekává mráz, který může poškodit vegetaci, zejména zeleninu (papriky, rajčata, okurky),“ varují meteorologové. Pěstitelům radí rostliny zakrýt světlou netkanou textilií a ponechat ji na záhonech i více dní až do odeznění ranních mrazů.

V pátek bude polojasno až jasno, ráno a dopoledne se místy očekává nízká oblačnost nebo mlhy. Postupně bude až oblačno, na severovýchodě se ojediněle objeví přeháňky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 13 až 17 °C.

A co přinese víkend? Chladné dny se lehce upozadí a budou převládat vyšší teploty. V sobotu během dne vystoupají až k 18 °C, od západu může přijít ojediněle slabý déšť. V neděli se očekává jak déšť, tak přeháňky. Denní teploty se budou pohybovat mezi 15 až 19 °C.

Tagy: