Největší vládní přešlapy: Na nákupy smíte a přitom nesmíte či káva v pytlíku

Nejnovější vládní nařízení, která začnou platit v pátek, vnesla dokonalý zmatek do nakupování. Podle jedné části usnesení nesmíte nakupovat nic než věci nezbytné k životu. Podle jiné smíte pořizovat cokoli. Není to poprvé, kdy se kabinet dopustil přešlapu. Pojďte si připomenout ty největší.

Zákaz chození do otevřených obchodů

Od pátku má Česko přejít do čtvrtého stupně nového protiepidemického systému PES. Vláda na pondělní tiskové konferenci oznámila, že uděluje výjimku všem službám a obchodům, které tak budou moci být, i přes původní schéma systému PES, stále otevřené. Zároveň vyhlásila mimo jiné i zákaz volného pohybu osob mezi 23:00 a 5:00 s výjimkou například cest spojených s výkonem povolání nebo venčení psů do vzdálenosti 500 metrů od bydliště.

Se čtvrtým stupněm PES se ale pojí i omezení volného pohybu mezi 5:00 a 23:00. Opět jsou zde ale výjimky. „Cesty nezbytně nutné k obstarávání základních životních potřeb (např. nákup potravin, léků a zdravotnických prostředků, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, krmiv a dalších potřeb pro zvířata),“ píše se ve vládním prohlášení ze 14. prosince. Z toho vyplývá, že do obchodů, které neprodávají nezbytnosti, lidé chodit nesmí.

Že to vláda myslí vážně, potvrdila v úterý večer také mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Aby zmatků nebylo málo, o pár hodin později ministerstvo na Twitteru informovalo, že to, co sdělila mluvčí, není pravda a že nakupovat lze bez limitu. „Koupit si můžete cokoliv, žádné obchody se neomezují,“ uvedl resort. Petrová vše původně hájila argumentem, že „jde tedy především o to, aby lidé omezili pobyt na veřejných místech, mezi která patří třeba i obchody“.

Blatného káva do pytlíku a zákaz točeného

Je to jen pár dnů, co se řešily zmatky kolem prodeje nápojů s sebou. Vláda nejdříve zakázala vydávat skrze výdejová okénka alkoholické nápoje, později k nim přidala i ty nealkoholické. „Není to omyl. Cílem je, abychom nechodili po vánočních trzích a po ulicích s kelímky a jídlem,“ prohlásil minulý pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Na pondělní tiskové konferenci se premiér Babiš za rozhodnutí omluvil. Ještě předtím nařízení kritizovali i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) nebo ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Provozovatelé podniků si ale stihli najít cestičku, jak nařízení obejít, a prodávali například kávu v kelímku ještě zabalenou v pytlíku. Jedna pražská kavárna dokonce přistavila před provozovnu auto, ve kterém zákaz pití nealkoholických nápojů neplatil.

Ještě před „kávovým problémem“ vláda zakázala prodej jakýchkoliv rozlévaných nápojů včetně nealkoholických ke konzumaci v restauraci nebo hospodě. Objednat si točené pivo tak nebylo možné. Podle ministerstva vnitra šlo o tiskovou chybu, kabinet text usnesení následující den opravil.

Zahraniční díla vystavovat mohou, česká ne

Další změnu čtvrtého stupně systému PES udělal v úterý ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). I když od pátku měly mít podle původního plánu všechna muzea a galerie zavřeno, opět se našla výjimka. Příznivci umění tak stále budou moci obdivovat výstavy Sluneční králové v Národním muzeu nebo Rembrandt: Portrét člověka v pražské Národní galerii. Zkrátka na všechny výstavy spojené s „unikátními zahraničními zápůjčkami“. Ostatní mají smůlu.

Senioři do supermarketů třikrát jinak

Na počátku pandemie dostala vláda nápad, že ochrání seniory před nákazou koronavirem pomocí dvou vyhrazených dopoledních hodin v supermarketech. Jenže shodnout se, v jaký čas to bude, dělalo ministrům a premiérovi značný problém. Od čtvrtka 19. března nemohl do maloobchodů v rozmezí 10:00 až 12:00 nikdo jiný než obyvatelé nad 65 let.

Po stížnostech některých seniorů se hned další den nařízení posunulo na dobu mezi sedmou a devátou hodinou ranní. Ani to ale netrvalo dlouho a hned další středu si většina Čechů musela zvykat, že do supermarketů se v kromě seniorů nikdo nedostane od 8:00 do 10:00. Opatření, za kterým stal tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), skončilo až 25. května.

Zákaz otců u porodu

Velkou nevoli vzbudil březnový plošný zákaz blízkých osob u porodu. Zhruba po měsíci ale Adam Vojtěch podlehl nátlaku nemocnic, otců a matek a opatření zrušil. „Shodli jsme se s odborníky, že je to za stávající situace a při dodržení určitých opatření možné. Otec musí mít roušku, teplotu nižší než 37 °C a porod proběhne v samostatném pokoji. Jsem za všechny rodiče moc rád. Vím, že to nebylo snadné,“ omluvil se Vojtěch.

Miminka s rouškou

Na počátku pandemie samozřejmě česká vláda čelila situaci, se kterou se nikdo v této zemi předtím nesetkal. Zavedení povinného nošení roušek bylo tehdy novinkou pro všechny. Není divu, že ministři schválili přinejmenším jeden nesmysl. Ochranu úst totiž nařídili všem občanům, včetně těch nejmenších. Na konci března ale přeci jen děti do dvou let dostaly výjimku.

Venčení psů terčem kritiky i vtípků

Na konci října vláda nařídila omezený pohyb osob a zakázala vycházení mezi 21:00 a 5:00. Samozřejmě až na několik výjimek, včetně vycházek se psem do 500 metrů od místa bydliště. Opatření se stalo terčem vtipálků a kromě kritických komentářů začaly vznikat také vtipné karikatury. Výjimku vláda ale nezrušila a v nejhorších stupních systému PES ji i nadále ponechala.

Psi dostali přednost před lidmi

A další restrikce, která ve společnosti vyvolala posměch a hněv některých podnikatelů. V průběhu pandemie vláda několikrát rozhodla, že zavřené psí salony a „lidská“ kadeřnictví neotevře v jednom termínu. Kdo ale čekal, že lidé budou mít přednost, mýlil se. V dubnu ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) vysvětlil, že psí salony se blíží řemeslům, která se vláda rozhodla otevřít dříve než kadeřnictví.

Mezi vládní přešlapy a neshody by se daly také zařadit diskuze o uzavření hranic a následném povolení cest do Chorvatska. Za zmínku stojí i počáteční ujišťování, že Česko má dostatek ochranných pomůcek pro všechny obyvatele. Když však byly potřeba, opak se ukázal být pravdou. V posledním měsíci sklízí kritiku i samotný a dlouho avizovaný PES. Část veřejnosti a odborníků od něj měla velká očekávání. Prakticky při každém přechodu do některého z rizikových stupňů se však v systému najde tolik výjimek, že se slibovaná přehlednost a jednoduchost nekoná.

Tagy: