Nejsme manželé, kousavá flanelka i humor zpět na Hradě. Co padlo mezi Pavlem a Nerudovou?

Nejsme manželé, kousavá flanelová košile i úsměv a humor zpátky na Hradě. Dva ze tří favoritů prezidentské volby – ekonomka Danuše Nerudová a generál ve výslužbě Petr Pavel – se zúčastnili ve středu večer superdebaty v televizi CNN Prima NEWS. Přečtěte si nejzajímavější výroky.

  • Pavel: „Mrzí mě, že vzniklo napětí kvůli dezinterpretaci mého výroku (o tom, že by si vzal Nerudovou na Hrad jako účetní, pozn. red.). Chtěl bych to odčinit malým dárkem pro paní Nerudovou. Flanel se stal nechtěně symbolem finální části mé kampaně, ale dřív byl symbolem mojí pohody a klidu. Až si budete třeba na chatě užívat volný čas, užijte si jej třeba ve flanelce,“ vyzval Nerudovou na úvod debaty Pavel a věnoval jí zabalenou flanelovou košili.

  • Nerudová: „Flanel jsem měla naposledy v 80. letech jako malé dítě. Tenkrát jsem ho dala pryč, protože mě strašně kousal. Nevím, zda ho budu rehabilitovat,“ netvářila se nadšeně ekonomka.

  • Pavel pak provokoval i třetího z favorizovaných kandidátů Andreje Babiše (ANO), který účast v debatě odmítl. Na jeho prázdný stolek položil jako dárek červenou kšiltovku s nápisem „generál“. „Má rád červené čepice,“ rýpl si Pavel do Babiše v narážce na symbol populistické kampaně amerického exprezidenta Donalda Trumpa, jehož Babiš obdivuje.
  • Nerudová: „Považujete svůj vstup do komunistické strany za zbrklé chování, nebo plánované rozhodnutí?“ tázala se útočně v debatě Nerudová Pavla. Narážela tak na generálův slogan z kampaně, který zní: „Vraťme zemi řád a klid.“ Pavel navíc před tím Nerudovou provokoval, když mluvil o tom, že měl pochyby, zda by ji podpořil ve druhém kole. „Mé výhrady jsou orientovány na akademickou obec a další se týkají toho, že by mohla být v některých oblastech zbrklá či nezkušená,“ prohlásil v debatě.
  • „Teď jsme slyšeli, jak vypadá řád a klid,“ rýpla si do Pavla Nerudová, když se během debaty rozvášnil.
  • Nerudová o ukradené prezidentské standartě: „Já tomu pořád nerozumím. Standarta na Hradě je. Nerozumím, proč by se měla vracet původní, když tam už vlaje,“ prohlásila v debatě. „Rozumím, že to nechápete. Symbolika je složitá věc,“ uzemnil ji následně ledově klidný Pavel. Generál vyjednává se skupinou Ztohoven návrat prezidentské standarty, kterou skupina odcizila v roce 2015 a vyměnila ji za rudé trenýrky na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana.
  • Nerudová: „Velmi mě překvapuje, že řešíme možný, ani neexistující střet zájmů mého muže, ale neřešíme, jak by to bylo u Petra Pavla. V jeho týmu je Petr Kolář, který je právníkem americké advokátní kanceláře, která lobovala proti ruským sankcím, zastupovala Agrofert a Gazprom. Zajímalo by mě, jak byste vy zajistil jako prezident, aby u vás nedošlo ke střetu zájmů,“ tepala ekonomka protikandidáta.

  • Pavel: „S panem Kolářem nejsme manželé a máme striktně oddělené kariéry i názory. On má svou kariéru. Nikdy jsem neskrýval, že jsme přátelé, že se s ním v některých věcech radím. Má obrovskou expertizu v oblasti mezinárodních vztahů. Když mi poradí i po případném vítězství, budu rád, ale určitě nebude placený poradce,“ bránil se s notnou dávkou humoru generál a poukazoval tak na rozdíl mezi manželem a poradcem.
  • Pavel: „Tady bych to viděl jako bezpečností riziko i mravní ohrožení výchovy mládeže. Za krajních okolností si dokážu představit, že bych navrhovaného člověka nejmenoval členem vlády,“ reagoval někdejší náčelník generálního štábu na dotaz, zda by jako prezident hypoteticky jmenoval šéfa opozičního hnutí SPD Tomia Okamuru ministrem školství. Otázka se vztahovala k tématu mantinelů prezidentských pravomocí směrem k vládě a jejím členům.

  • Nerudová: „Byla bych ráda, aby se na Hrad vrátil úsměv a humor. To je má pozitivní vlastnost. A negativní? Já nevím, člověk je charakterovou osobností, která si nese vše, co nyní má,“ reagovala ekonomka na dotaz, jakou pozitivní vlastnost by si vzala na Hrad a jakou negativní by nechala „v podhradí“.
  • Pavel: „Žádný velký podraz jsem zatím nezažil. Doufám, že zítra nějaký přijde. Těším se na to, chybí mi to. Myslím, že Andreji Babišovi půjde o hodně, můžeme se určitě dočkat mnoha překvapení,“ odpověděl generál na otázku, jaký velký podraz už v kampani zažil. Ve čtvrtek jde, stejně jako Nerudová, poprvé do televizní debaty se šéfem hnutí ANO.

Celou superdebatu si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: