PŘEHLEDNĚ: Podzimní vlna covidu dorazila do Česka. Jaké jsou jeho hlavní příznaky?

Sprej do nosu, ilustrační snímek

Případu covidu přibývá

Podzimní koronavirová vlna opět zasáhla Českou republiku. Podle ministerstva zdravotnictví se denně zvyšuje počet pozitivně testovaných osob, a to zejména mezi rizikovými skupinami. Covid-19, ačkoliv už není tak fatální jako na začátku pandemie, stále představuje riziko pro zdraví. Jaké jsou jeho hlavní příznaky a jak rozlišit covid od běžného nachlazení či chřipky?

Ministerstvo zdravotnictví na svém webu uvádí, že v posledních týdnech dochází k rapidnímu nárůstu počtu případů nákazy koronavirem. Jen za čtvrtek číslo vystoupalo o více než tisíc případů. Přestože většina nakažených má mírnější průběh, nemocnice opět hlásí zvýšený příliv pacientů s vážnějšími symptomy, zejména starších osob a lidí s oslabenou imunitou.

ČTĚTE TAKÉ: Covid není radno podceňovat, připomněl Prymula. Prozradil, jak to bude s epidemií o Vánocích

Nejčastější příznaky covidu-19

  • zvýšená teplota nebo horečka
  • kašel
  • obtíže s dýcháním
  • bolesti v krku, hlavy, zad, svalů nebo kloubů
  • ztráta čichu a chuti
  • únava
  • průjem
  • nevolnost
  • rýma

U dětí se mohou vyskytnout takzvané „covidové prsty“ (zarudlé a napuchlé). Podle zimní zprávy o koronaviru britského Úřadu pro národní statistiku lidé nakažení nejnovější variantou tohoto viru hlásili také problémy se spánkem a úzkost.

Vyskytují se ale i případy takzvaného bezpříznakového průběhu onemocnění. „V takových případech se u osob nevyskytují žádné klinické příznaky a přítomnost viru prokáže pouze testování. Tyto osoby však mohou být infekční a nakazit ostatní,“ upozorňuje české ministerstvo zdravotnictví.

Rozdíly mezi covidem, chřipkou a nachlazením

Covid-19, chřipka a běžné nachlazení mohou mít podobné příznaky, což může ztížit jejich rozlišení. Zatímco u covidu se často objevuje ztráta čichu a chuti, chřipka bývá spojena s prudkým nástupem vysoké horečky a svalových bolestí.

Nachlazení pak obvykle postihuje především horní cesty dýchací, způsobuje rýmu a bolest v krku, ale není doprovázeno horečkami. Důležité je sledovat kombinaci příznaků a v případě nejistoty podstoupit test na covid, který poskytne přesnou diagnózu.

Prevence a ochrana zdraví

I přes zlepšenou imunitní situaci a dostupnost vakcín stále platí, že prevence je nejlepší obranou. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje dodržovat základní hygienická opatření, jako je pravidelné mytí rukou, nošení roušek v uzavřených prostorách a vyhýbání se velkým shromážděním, zejména pokud patříte do rizikové skupiny.

Nejúčinnější prevencí proti závažnému průběhu onemocnění COVID-19 je ale stále očkování, které je hrazeno zcela všem bez ohledu na věk a zdravotní stav ze zdravotního pojištění. V říjnu je podle epidemiologa Romana Prymuly navíc nejvhodnější čas na to, nechat se naočkovat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na problémy s početím si zakládají už malé dívky, varuje gynekolog

Tagy: