Na problémy s početím si zakládají už malé dívky, varuje gynekolog

Martina Kuzdasová a Leoš Teslík ve videopodcastu Lékaři v éteru

Lékaři v éteru, Leoš Teslík - 5.10. v 09:30

Popularita užívání hormonální antikoncepce mezi českými ženami klesá. „Je to z určité obavy žen z hormonů, že je to chemie, která je vpravována do těla, a že je to něco špatného,” uvádí jako jeden z důvodů primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Hořovice Leoš Teslík. O hormonální antikoncepci, o vlivu obezity na otěhotnění, ale také o domácích porodech s ním mluvila moderátorka Martina Kuzdasová v dalším díle videopodcastu LÉKAŘI V ÉTERU.

Problémy s početím trápí stále více žen. Kromě odsouvání těhotenství do vyššího věku za tím ale stojí i civilizační choroby včetně tloustnutí. „O tom, jak obézní máme populaci, by vám mohli říct už dětští praktičtí lékaři, kteří to ve svých ordinacích řeší,“ říká Leoš Teslík a upozorňuje: „My pak v gynekologických ordinacích pro děti a dorost řešíme poruchy menstruačního cyklu, od kterých se následně mohou odvíjet poruchy plodnosti.“ Na budoucí problémy s otěhotněním si tak podle něj zakládají už dívky v útlém věku.

ČTĚTE DÁLE: Důležité je místo postižení v mozku, říká fyzioterapeut k naději na zotavení po mrtvici

Moderátorku Martinu Kuzdasovou zajímalo také to, jestli se na marné snaze otěhotnět podepisuje i užívání hormonální antikoncepce. „Ví se, že dlouhodobé užívání pilulkové kombinované hormonální antikoncepce může vést k tomu, že po jejím vysazení mohou dále přetrvávat anovulační cykly, takže se nemusí dařit otěhotnění,“ shrnuje poznatky Teslík. Popularita hormonální antikoncepce mezi českými ženami dlouhodobě klesá. Podle gynekologa a porodníka je to i kvůli jejich obavám, že si do těla vpravují hormony, tedy chemii, a považují to za něco špatného. „Je to věc, která je jen dočasná. Když víme, že smíme, tak tu antikoncepci podáme,“ naráží na vyšetření, které je potřeba před podáním udělat, aby ženě nehrozilo riziko krevních sraženin a trombózy.

Na celý rozhovor s gynekologem a porodníkem Leošem Teslíkem se podívejte v dalším díle videopodcastu LÉKAŘI V ÉTERU.

Tagy:
zdraví zdravotnictví rodina porod společnost těhotenství Martina Kuzdasová podcast Nemocnice Hořovice porodnictví gynekolog lidstvo hormonální antikoncepce civilizační choroba videopodcast Lékaři v éteru nemoci a zdravotní potíže zdravotní ošetření a postupy plánované rodičovství Leoš Teslík