Překvalifikování trestného činu? Muž obviněný z vraždy Roma v Brně možná dostane nižší trest

Obvinění z vraždy může být překvalifikováno na nepřiměřenou obranu.

Cizinec obviněný z vraždy byl propuštěn

Obvinění muže z vraždy Roma v Brně nadále trvá, nelze ale vyloučit, že by celý skutek mohl být překvalifikován, například na nepřiměřenou obranu, uvedla ve svém vysílání televize CNN Prima NEWS. Pokud by se tak stalo, znamenalo by to i nižší trest.

O propuštění cizince z vazby rozhodl ve čtvrtek Krajský soud v Brně a informaci následně potvrdil i mluvčí krajského státního zastupitelství Hynek Olma.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Muž v Praze srazil ženu do kolejiště metra a v klidu odešel. Brutální útok zachytila kamera

„Vazba byla nahrazena písemným slibem obviněného a dohledem probačního úředníka,“ uvedla mluvčí Městského soudu Brno Petra Láníčková.

Cizinec musel slíbit, že se nedopustí žádné trestné činnosti a bude k dispozici soudu, žalobcům i policii. Soudce, který má na starosti vazební záležitosti celého případu, se podle mluvčí městského soudu neztotožnil s právní kvalifikací vraždy. Jak s tím ale „naloží“ vyšetřovatelé, není dosud jasné.

Ukrajinec u zastávky MHD nedaleko přehrady v Brně-Bystrci po divoké hádce mezi dvěma skupinami mladíků měl zaútočit nožem na dva romské muže. Potyčka vznikla údajně kvůli hlasité hudbě během jízdy tramvají. Usmrcení mladíka vyvolalo vlnu napětí a xenofobních nálad mezi Romy a Ukrajinci.

PŘIPOMEŇTE SI: Brněnský městský soud cizince v červnu poslal do vazby. Muž byl obviněný z toho, že u zdejší přehrady ubodat třiadvacetiletého mladíka a jeho kamaráda vážně zranil

Tagy: