Uráží i naše jídlo. Poláky rozčílila Babišova slova o nepomoci, mají ho za „českého Trumpa“

V případě napadení by nám český spojenec nepomohl. Tak od nedělního večera informují přední polské deníky a zpravodajské weby o slovech prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO). Ten v předvolební debatě na České televizi uvedl, že by neposlal české vojáky, kdyby bylo Polsko nebo Pobaltí napadeno, přestože jde o členský závazek v rámci Severoatlantické aliance. Ačkoliv se později Babiš snažil svá slova korigovat a napsal, že nechtěl odpovídat na hypotetickou otázku, informace už se dostala do zahraničí. A Poláci neskrývají své rozčarování.

Jedna z otázek diskuse prezidentských kandidátů se týkala možnosti napadení Polska a Pobaltí. Mělo by v takovém případě Česko vyslat své vojáky do otevřeného konfliktu? „Ne, určitě ne. Já chci mír, já nechci válku. A v žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války,“ uvedl na dotaz moderátora expremiér Babiš. Otázku ale označil za čistě teoretickou a zdůraznil, že hlavní je zabránit válce. Později se ze svého vyjádření vykrucoval na sociálních sítích.

Jeho slova se ještě v neděli večer prohnala polským mediálním prostorem. „Překvapivá slova českého kandidáta na prezidenta. Babiš by neposlal vojáky v případě útoku na Polsko,“ zní titulek Polského rozhlasu, který odcitoval i odpověď protikandidáta Petra Pavla. Ten na rozdíl od expremiéra neváhá dostát závazku vůči NATO v případě kolektivní obrany.

Polská mutace Bussiness Insideru označila Babiše za „českého Donalda Trumpa“ a připomněla nepříliš vřelé vztahy s bývalým předsedou vlády. „Před lety označil naše potraviny za sr*čky a před nedávnem se za jeho vlády rozjel spor kolem elektrárny Turów. Jeho kabinetu se to nepodařilo vyřešit,“ napsal byznysový web.

O třaskavém výroku informovala i Polská zpravodajská agentura, jejíž zprávu převzala většina hlavních tamějších zpravodajských deníků. „Kandidát na českého prezidenta Andrej Babiš by v případě útoku neposlal české vojáky na pomoc Polsku nebo pobaltským zemím,“ konstatoval hned v úvodu článku jeden z nejčtenějších polských webů Onet.

Rozčarováním se netajili ani konkrétní polští novináři. „Chápu, že nemá rád Polsko a Poláky, což už mnohokrát veřejně potvrdil slovem i skutkem. Co mu ale udělali Litevci, Lotyši a Estonci?“ ptal se na twitterovém účtu Tomasz Dawid Jędruchów, hlavní korespondent Polské televize v Kyjevě.

„Babiš právě řekl, že nebude plnit článek 5 a že nepošle českou armádu na pomoc, pokud by bylo Polsko napadeno. Kolegové Češi, v soukromých zprávách se neomlouvejte. To jsou Babišova slova, ne vaše,“ napsal vojenský publicista Bartłomiej Wypartowicz.

O střípku z prezidentské debaty se v pondělí večer začalo psát rovněž v litevských, ukrajinských slovenských a balkánských médiích. „Samozřejmě, že ne, říká bývalý český premiér, že by v případě ruské agrese nebránil Pobaltí,“ informoval web veřejnoprávní Litevské televize.

Ukrajinský web Gazeta.ua označil Babišův postoj za skandální. „Kandidáta neuvedla do rozpaků ani skutečnost, že se jedná o závazek členských států NATO. Když mu to řekli, odpověděl prostě: Chci mír,“ citoval z tweetu novináře Rikarda Jozwiaka ze stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL), na kterého se ve své zprávě odkazuje.

Je to zrádce, rozčílil se Síkela

Šéf opozičního hnutí se nevyhnul četné kritice ani na domácí půdě. Ostrými slovy nešetřil například ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). „Teď už všichni víme, proč je Andrej Babiš kandidátem proruských dezinformátorů. Andrej Babiš je totiž nejen lhář, ale i zrádce. Češi ale zrádci nejsou a věřím, že mu to tento týden jasně ukážou. Našim spojencům se ale za jeho slova velmi omlouvám,“ napsal na Twitteru.

Předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Marek Ženíšek (TOP 09) evropské spojence při NATO ujistil, že pomoc přijde, pokud by došlo k útoku. „V případě napadení vašich zemí by Česká republika článek 5 Severoatlantické smlouvy naplnila. Je vaším spolehlivým spojencem a pan Babiš na tom nic nezmění. Ani nemůže,“ konstatoval na sociálních sítích.

Tagy: