RADAR: Udeří velmi silné bouřky, budou se vracet. Hrozí i krupobití, teploty vyletí ke 35 °C

Bouřka (ilustrační foto)

Počasí (10.7.2024 6:47)

V celém Česku se ve čtvrtek vyskytnou velmi silné bouřky. Ty mohou doprovázet přívalové deště, kroupy a silný vítr. Meteorologové kvůli tomu vydali výstrahu. Varují také před vysokými teplotami, které místy překročí až 34 stupňů.

Ve středu bude zpočátku jasno až polojasno, na západě oblačno. Nejvyšší teploty dosáhnou 30 až 35 °C. Od západu postupně přibude oblačnosti a na většině území se vyskytnou přeháňky nebo bouřky, které mohou být i velmi silné. „Velmi silné bouřky budou doprovázeny přívalovými srážkami, nárazovým větrem a kroupami,“ uvedli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu. „Bouřky se budou nejdříve vyvíjet v západní polovině Čech a postupně se budou přesouvat směrem k východu. Přes jedno místo mohou přecházet vícekrát,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog Martin Adamovský.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hurikán Beryl se dostal v Texasu nad pevninu. Úřady vyhlásily předběžný nouzový stav

Noc na čtvrtek bude oblačná až zatažená, na většině území se očekává déšť nebo přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku se místy ještě budou vyskytovat bouřky, které mohou být i velmi silné. „Na východě budou ještě zpočátku doznívat velmi silné bouřky doprovázeny přívalovými srážkami, nárazovým větrem a kroupami,“ uvedli meteorologové. Od západu budou srážky postupně ustávat a k ránu částečně ubyde i oblačnosti. Ojediněle se vytvoří mlhy. Nejnižší teploty klesnou na 20 až 16 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Kvůli silným bouřkám vydali meteorologové na středu a čtvrteční ráno výstrahu druhého stupně. Ta platí od 11 hodin na západě území, kde se bouřky vyskytnou nejdříve. Postupně se budou přesouvat na východ, a proto tam výstraha platí až do čtvrtečních pěti hodin ráno. „Očekává se výskyt velmi silných bouřek doprovázených přívalovými srážkami s úhrny kolem 50 mm, v opakovaných bouřkách i přes 70 mm, nárazy větru kolem 25 m/s (90 km/h) a kroupami kolem 3 cm,“ napsali meteorologové ve výstraze. Upozorňují, že kvůli zmíněným jevům „je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty a kroupami“.

Pro většinu území je v platnosti také první stupeň výstrahy před vysokými teplotami. Pro některé oblasti platí i druhý stupeň. Teploty totiž překročí 31, respektive 34 stupňů Celsia. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům,“ sdělili meteorologové.

Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, místy se vyskytnou přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou na 26 až 30 °C, na jihovýchodě až na 32 °C.

Oblačno až polojasno s výskytem přeháněk a bouřek předpovídají meteorologové také na pátek. K večeru od jihozápadu přibude oblačnosti s četnějšími srážkami a místy i velmi silnými bouřkami. Nejnižší noční teploty klesnou na 20 až 16 °C, přes den pak dosáhnou 26 až 31 °C, na jihovýchodě až na 34 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Děsivé záběry z italské vesnice. Potok se změnil v ničivý živel, voda se valila ze skal

Tagy: