Putin je válečný zločinec, prohlásil Biden. Neodpustitelná rétorika, reaguje Kreml

Joe Biden

Moskvu pobouřila slova Bidena

Prezident Spojených států Joe Biden ve středu nazval ruského prezidenta Vladimira Putina válečným zločincem. Učinil tak veřejně poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova je to neodpustitelná rétorika.

Americká administrativa se dosud podobnému označení vyhýbala, protože jej považovala za právní termín, který by bylo možné použít až po řádném vyšetření počínání ruské armády na Ukrajině. Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová krátce po Bidenově poznámce řekla, že prezident „mluvil od srdce“ a že americké vyšetřování možných válečných zločinů na Ukrajině stále pokračuje.

Podle videozáběrů z Bílého domu Biden nejprve odpověděl na otázku jestli je Putin válečný zločinec negativně. O pár chvil později se ale vrátil, aby se ujistil, na co přesně se reporétři ptali. Po zopakování otázky svou odpověd změnil. „Ano, myslím, že je válečný zločinec,“ řekl americký prezident. Na svém Twitteru dále zdůraznil, že Putin působí na Ukrajině děsivou zkázu a hrůzu když bombarduje obytné domy a porodnice. Jeho kroky Biden označil za zvěrstva a pobuřování světa.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že Bidenova poznámka o tom, že je ruský prezident Putin válečný zločinec, je nepřijatelnou a neodpustitelnou rétorikou.

Biden ve středu dále oznámil, že Spojené státy pošlou ukrajinské armádě další protiletadlové a protitankové zbraně a také bezpilotní letadla, aby se země dál dokázala bránit ruské invazi. Podle něj tím jeho administrativa poskytla Ukrajině zbraně za celkem dvě miliardy dolarů (44,8 miliard korun), přičemž polovinu z toho jen za poslední týden.

„Dáme Ukrajině zbraně na to, aby mohla bojovat a bránit se za všech těžkých dní, které ji čekají,“ řekl Biden. Dodávka zbraní podle něj obsahuje 800 protiletadlových systémů, „abychom zajistili, že ukrajinská armáda může nadále zastavovat letadla a vrtulníky, které útočí na obyvatelstvo,“ dodal prezident USA. V zásilce jsou podle něj mimo jiné protiletadlové systémy dlouhého dosahu a bezpilotní letouny.

Spojené státy složením balíku vojenské pomoci podle Bidena reagují na požadavky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který ve středu promluvil k americkým zákonodárcům. Zelenskyj mimo jiné znovu požádal o vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou, což Biden již v minulosti odmítl. Bílý dům ve středu uvedl, že se jeho postoj v této věci nezměnil.

Tagy: