Přibude v Česku další miliardář? Už v pátek se hraje téměř o tři miliardy korun

Přibude v Česku další miliardář? Už v pátek se v Eurojackpotu hraje o závratnou sumu. Téměř tři miliardy korun. Stačí přitom správně tipnout sedm čísel a jackpot může spadnout do klína komukoli. A jak dokazují zkušenosti, Čechům se v loterii daří. Výhru nad jeden milion korun si v historii Eurojackpotu rozdělilo už osmdesát krajanů. Nejvyšší výhra dělala 2,5 miliardy Kč.

Pro drtivou většinu Čechů je to nepředstavitelná suma. Téměř tři miliardy korun. Za to se dají koupit tři stíhačky typu F-15 Eagle. Taky 37 vozů Bugatti Veyron nebo 4958 km2 deštěného pralesa.

A kdo by raději rozmanitější investici, může si pořídit soukromý ostrov v Karibiku, Motu Moie a to za pouhých 237,5 milionů korun. Do nové chaty si může pověsit nejdražší český obraz od Bohumila Kubišty, Staropražský motiv z roku 1911, který letos vydražili za více než 123,5 milionů korun. Do garáže si může zaparkovat celou sbírku nejdražších aut světa a pořád mu dost zbude třeba jeden z nejdražších diamantů světa The Steimetz Pink. Ten stojí cca 570 milionů korun, takže pořád bude mít dost na doživotní zásobu plážových drinků a dost možná i na občasný pronájem proudových letadel pro blízké.

Co jste o Eurojackpotu možná nevěděli

  • Eurojackpot se v současnosti hraje v 18 evropských zemích
  • V roce 2015 bylo v ČR dosaženo nejvyšší možné výhry v Eurojackpotu 2,4 miliardy Kč
  • S uvedením druhého losování přiváží loterie do Čech luxusní padesátku vozů Land Rover Defender

Historická suma v Eurojackpotu

Vyhrát může každý, kdo vyplní sázenku a tipne si správně sedm čísel, která padnou ve dvou slosování v pátek večer. Přesná suma, o kterou tentokrát sázející hrají, je 2 947 000 000 Kč.

Dva historické jackpoty vyhráli Češi

Ten zatím druhý nejvyšší jackpot v historii Eurojackpotu padl právě u nás. Miliardářem přes noc se v roce 2015 stal sázející z Pardubicka. Do klína mu spadlo 2,47 miliardy korun. A štěstí měl i výherce v roce 2019, kdy v online sázce získal 1,41 miliardy korun. Nejvyšší výhru si ale letos v květnu připsal sázející z Německa, více než 2 717 milionů korun. Trumfne páteční losování závratně vysokou sumu?

O výhře by Češi neřekli ani nejbližším

Vyplývá to z mezinárodního průzkumu o vnímání bohatství v evropských zemích z letošního jara. „Češi se většinou shodli, že by svou výhru před veřejností tajili, stejně jako Slováci. V České republice anonymitu výherců zajištuje hazardní zákon. Je tedy jen na výhercích samotných, komu se o šťastné novině zmíní,“ objasňuje mluvčí Sazky, Veronika Diamantová. Naopak třeba Finové by prý o svém štěstí pověděli kdekomu.

Pokud byste vyhráli téměř tři miliardy v Eurojackpotu, komu byste o tom řekli?

Hraje celá Evropa

Loterie Eurojackpot vznikla ve Finsku a od roku 2014 se jí účastní i Češi. Celkem hraje osmnáct zemí a díky tomu výhry dosahují miliardových výšin. „Na výplaty výher jde polovina všech vkladů, a protože je Eurojackpot loterie sdílená, skládají se na výhry všechny státy dohromady. Celkem totiž země, ve kterých se hraje Eurojackpot, mají téměř 300 milionů obyvatel a díky tomu můžou lidé hrát o stamilionové až miliardové částky,“ říká Marcela Vraná.

Jednoznačně nejvíc štěstí co do počtu výherců nad jeden milion korun měli sázející v Německu, ve Finsku a v Dánsku. Na to, kolik výher ve kterých státech a v jaké výši padlo, se můžete podívat tady.

Nejčastěji padající čísla

Jak trefit ta správná čísla? Je to zkrátka o štěstí. Kdo by ale přece jen hledal nějakou tu nápovědu, může se zkusit opřít o statistiku. Nejčastěji losovaným číslem v prvním osudí je dvacítka. Ve druhém osudí je to pak devítka. Naopak nejméně padají osmačtyřicítka a jedenáctka.

Zda vyhrál, se výherce dozví na webových stránkách Sazky, tikety si sázející mohou zkontrolovat také v aplikaci nebo na terminálech.

Eurojackpot se losuje každé úterý a pátek mezi 20.00 a 21.00. Přesný čas není jasný, protože se čeká na kompletaci sázek všech zúčastněných států. V České republice se sázky uzavírají v 19:00, následně se posílají do dvou třídících středisek v Kodani a Münsteru. „Tam probíhá křížová kontrola, pokud je vše v pořádku, vydává se pokyn k losování,“ vysvětluje Marcela Vraná ze společnosti Sazka.

Hraj s rozumem | Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost. Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.

Tagy:
Německo Finsko miliardář Karibik Česko Sazka Eurojackpot Bohumil Kubišta Bugatti Veyron Ministerstvo financí České republiky McDonnell Douglas F-15 Eagle