Vzpoura Prigožina je pro Rusko velký problém. Bude muset přeskupit armádu, říká Šedivý

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý

Vzpoura šéfa vagnerovců Jevgenija Prigožina bude pro Rusko velkým problémem. Prohlásil to ve vysílání CNN Prima NEWS armádní generál v záloze Jiří Šedivý. Rusko podle něj situaci zvládne, ukrajinská armáda by ale tohoto momentu mohla využít.

„Pokus vagnerovců asi neuspěje, samozřejmě ale, že to bude pro Rusko velkým problémem. Může se to odrazit na ukrajinsko-ruské frontě. Současný postup ale ukazuje, že Prigožin se snaží vyjednávat a překonat vzdálenost z Rostova až do Moskvy, což je víc jak tisíc kilometrů,“ přiblížil Šedivý.

ČTĚTE TAKÉ: Mrtví Rusové i zničená vesnice. Voják popsal smrtící sílu granátů z USA

Z vojenského hlediska to ale podle něj Rusko zvládne, ačkoliv na tento „razantní krok“ režim nebyl připraven. Akce Prigožina se odrazí i na frontě. „Bude to mít aspoň minimální dopad, část svých vojsk bude armáda muset alokovat, byť preventivně, do Ruska,“ uvedl armádní generál v záloze.

Pokud by byl ukrajinský štáb schopen přeplánovat celou strategii, mohl by na situaci vydělat. „Je zcela zřejmé, že Ukrajinci nenasadili velkou část vojsk, kterou měli připravenou na protiofenzivu. Je to tedy velmi dobrý a příhodný okamžik k tomu, aby protiofenziva dostala razanci,“ dodal.

Šéf soukromé vojenské společnosti v novém videu vyhrožuje blokádou Rostova na Donu na jihozápadě Ruska a pochodem na Moskvu, pokud za vagnerovci nepřijedou ruský ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. Prigožin také tvrdí, že jeho vojáci mají pod kontrolou všechna armádní stanoviště v Rostově na Donu, kde sídlí velitelství Jižního vojenského okruhu, které je z velké části zodpovědné za vedení války na Ukrajině.

Podívejte se, co vše se ví o Prigožinovi:

Tagy:
válka Moskva puč pokus o převrat USA Rusko Jiří Šedivý Rostov Vagnerova skupina Valerij Gerasimov Sergej Kužugetovič Šojgu válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu