Další veletoč Harryho, rodinu prý z rasismu neobvinil. Nedá se mu věřit, namítá novinářka

Princ Harry překvapil miliony diváků, když během rozhovoru pro televizní stanici ITV řekl, že s manželkou Meghan nikdy královskou rodinu z rasismu neobvinili. Podle něj s tímto kontroverzním obviněním přišel až britský tisk.

Když si vévodkyně Meghan téměř před dvěma lety během televizního rozhovoru s americkou moderátorkou Oprah Winfreyovou postěžovala, že se nejmenovaný člen královské rodiny před narozením Archieho ptal, jak tmavou dítě asi bude mít kůži, vyvolalo to velký poprask. Dlouhé měsíce poté se v médiích spekulovalo o tom, kdo tuto otázku pronesl.

Když teď moderátor stanice ITV Tom Bradby prince Harryho požádal, aby rozvedl pasáž z rozhovoru s Winfreyovou, v němž „obvinil královskou rodinu z rasismu“, vévoda vzal zpátečku. Své příbuzné prý z rasismu nikdy neobvinil. „Ne, to jsem neudělal,“ překvapil princ. „To říká britský tisk,“ doplnil. Jeho odpovědí byl podle deníku The Sun zaskočen i samotný moderátor.

Princ Harry si však stál na svém. „Zmínila se snad někdy Meghan o tom, že jsou rasisté?“ ptal se vévoda moderátora. Bradby mu ovšem zopakoval Meghanino tvrzení, že existovaly „znepokojivé obavy o Archieho barvě pleti“. „Neoznačil byste to v podstatě za rasistické?“ nenechal se odbýt moderátor.

„Neoznačil,“ řekl Harry s tím, že podle něj šlo o „nevědomou zaujatost“, nikoli o rasismus. Podle něj se teď jeho příbuzní mohou „učit a růst a být součástí řešení, nikoliv problémů“. Poté zopakoval své tvrzení, že nikdy nebude mluvit o tom, kdo pronesl poznámky o Archieho barvě pleti.

Podle šéfredaktorky časopisu Majesty Magazine Ingrid Sewardové se princovým prohlášením nedá důvěřovat. „Popírá, že by s Meghan královskou rodinu obvinili z rasismu. Je těžké uvěřit čemukoli, co říká, protože si neustále protiřečí. Byl to velmi škodlivý komentář a královně nesmírně ublížil,“ uvedla.

Harryho prohlášení zarmoutilo celou rodinu

Že slova Harryho s Meghan tehdy královskou rodinu skutečně znepokojila, potvrdila ve svém prohlášení i samotná královna Alžběta II. „Celou rodinu zarmoutilo, když se dozvěděla o celém rozsahu toho, jakou výzvou pro Harryho a Meghan poslední roky byly. Nastolené otázky, zejména ta rasová, jsou znepokojivé. Jakkoli se některé vzpomínky mohou rozcházet, jsou brány velmi vážně a rodina se s nimi vypořádá soukromě,“ reagoval tehdy Buckinghamský palác.

Před třemi roky princ Harry s manželkou Meghan opustili Velkou Británii, aby měli soukromí. Od té doby však detailně a bez servítků informují veřejnost o životě v královské rodině. Po rozhovoru s americkou moderátorkou Oprah Winfreyovou, dokumentárním seriálu, který měl minulý měsíc premiéru na streamovací platformě Netflix, a podcastu vysílaném vévodkyní Meghan, přichází kniha Harryho memoárů s názvem Spare (Náhradník), která vychází 10. ledna a bude přeložena do 16 jazyků.

Harry se v ní věnuje velmi osobním a také šokujícím tématům. Vévoda například odhalil, že užil kokain nebo že zabil 25 členů Tálibánu. Některé úryvky jsou již nyní známé díky tomu, že ve Španělsku vyšla kniha nedopatřením dříve, informoval web Quartz.

Tagy: