Je to absurdní, Charles není rasista. Popřel by tím 70 let svého života, říká historik

Princ Charles

Spory v královské rodině

Královskou rodinou opět zmítají spory. Princ Charles čelí nařčení, že je rasista. Vyplývá to z nové knihy Christophera Andersena. Odborník na Velkou Británii Martin Kovář ale těmto obviněním příliš nevěří. „Jestli se někdo z královské rodiny projevoval proti rasismu, tak to byl právě Charles. Byl první z nejbližších členů rodiny, kdo měl osobní stráž, která nebyla bílé barvy pleti,“ uvedl historik v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podle spisovatele Christophera Andersena to měl být právě princ Charles, kdo se před čtyřmi lety zeptal na barvu pleti tehdy ještě nenarozeného syna Archieho. Píše to ve své knize Bratři a manželky: Pohled do soukromých životů Williama, Kate, Harryho a Meghan. Jméno svého zdroje však neuvádí.

„Nejenom, že dítě ještě nebylo narozené, Archie ještě nebyl ani počat. Mluvilo se o potenciálních dětech a tak, jak jsem si četl přepis, poznámka zněla: A jakoupak barvu bude ten náš chlapeček mít? Někdo u toho rozhovoru být musel, těžko to na sebe prozradil sám Charles nebo Camilla,“ uvedl Kovář.

Podotkl také, že aféra se z toho stala až ve chvíli, kdy se vcelku nevinná otázka rozšířila mezi služebnictvem paláce. „Spoustu informací v jeho knize stojí na anonymních zdrojích. Postavit tak vážná obvinění, která dehonestují Charlese, a neuvést zdroj, mi přijde strašně nefér,“ řekl odborník na britskou královskou rodinu.

Poprvé se o „rasistické“ otázce na barvu pleti jejího syna zmínila v březnovém rozhovoru u Oprah Winfreyové vévodkyně Meghan. Tehdy to způsobilo velký poprask. Členové královské rodiny poté odmítali sdělit, kdo byl tím tajeným „rasistou“ z paláce. Prozradit to měl až Andersen ve své knize.

Je to absurdní, Charles není rasista

Podle Kováře si však toto obvinění protiřečí s povahou prince Charlese. „Dokonce i BBC říkala, že u Charlese by mohli věřit čemukoliv, ale aby byl rasista, to by popřel 70 let svého života,“ uvedl odborník.

Připomněl také nynější Charlesovu cestu na Barbados, který se stal oficiálně republikou. Karibský ostrov navštívil princ, aby se mohl zúčastnit ceremoniálu k 55. výročí získání nezávislosti této někdejší britské kolonie. Ve svém proslovu se mimo jiné omluvil za „otřesná zvěrstva otroctví“ a všechna příkoří, která Britové způsobili v historii barbadoskému lidu.

„Je to zvlášť bizarní. Jestli se někdo z královské rodiny projevoval proti rasismu či šovinismu, byl to Charles. Byl první z nejbližších členů rodiny, kdo měl osobní stráž, která nebyla bílé barvy pleti. Stál u zrodu spousty organizací a institucí, které se vymezovaly proti rasismu. Dokonce i jeho syn princ William říkal, že je toto obvinění absurdní,“ doplnil.

Tagy: