Princ William jako první prolomil mlčení po diagnóze otce. Karel III. vzal Harryho na milost

Princ William jako první z královské rodiny promluvil poté, co byla veřejnosti oznámena zdrcující zpráva o diagnóze krále Karla III.

Kadavá promluvila o diagnóze Karla III.

Velkou Británií stále rezonuje šokující zpráva o diagnóze krále Karla III. Situaci přímo z Londýna sleduje reportérka CNN Prima NEWS Anna Kadavá, podle níž titulní strany deníků nyní plní následník trůnu princ William, který jako první prolomil mlčení o panovníkově nemoci. Kadavá také nastínila, jaké vztahy panují v královské rodině v souvislosti s Harrym, který se ve Spojeném království zdržel sotva 24 hodin.

Že má britský monarcha rakovinu, se veřejnost dozvěděla v pondělí. „Zprávou číslo jedna už ale není zdravotní stav krále Karla III. Štafetu přebral korunní princ William, protože se jako vůbec první člen královské rodiny vyjádřil ke složité situaci, kterou nyní rodina prochází,“ řekla Kadavá.

ČTĚTE TAKÉ: Karel III. kvůli rakovině mění první zažité zvyklosti. Komplikace ovlivní jednání s premiérem

William ve středu vyjádřil vděk za podporu, které se jeho rodině v posledních dnech dostalo. „Rád bych poděkoval za laskavé vzkazy podpory pro Catherine a mého otce, zejména v posledních dnech. Hodně to pro nás znamená,“ řekl následník trůnu webu E! News během charitativního galavečera londýnské letecké záchranné služby, na který přišel i herec Tom Cruise.

Ve čtvrtek pak o králově zdravotním stavu promluvila i jeho manželka královna Camilla, a to na charitativním koncertu v katedrále v Salisbury v jižní Anglii. „Za daných podmínek se mu vede mimořádně dobře,“ řekla a dodala, že krále velmi dojaly dopisy a zprávy vyjadřující podporu, které mu lidé posílají. Na veřejné akci se Camilla objevila poprvé od oznámení královy diagnózy.

Podle Kadavé se už tisk téměř vůbec nezajímá o prince Harryho, který za králem přiletěl v úterý před odpoledne a ve středu dopoledne zamířil zpět do zámoří. „O Harrym jsou v médiích jenom malé zmínky o tom, že v království strávil 24, možná 25, maximálně 26 hodin,“ uvedla.

Král Karel III. vzal Harryho na milost, William ne

Král podle ní vzal Harryho na milost, protože se nyní sám nachází v tíživé situaci. „Říká se, že ač nezván, přiletěl Harry ihned, jakmile se od krále Karla III. dozvěděl o nemoci. Ten mu dokonce měl osobně volat. Myslím, že byl rád, že za ním přijel syn, kterého má stále stále upřímně rád,“ podotkla reportérka přímo z Londýna.

„U Williama je to diametrálně odlišné. Myslím, že příkop mezi bratry je hluboký. Podle mnohých pozorovatelů královské rodiny jsou mezi nimi už téměř nepřekonatelné rozdíly,“ upozornila Kadavá s tím, že spory mezi bratry by mohl vyřešit čas. „Když se král Karel III. dokáže vyrovnat s tím, co všechno Harry královské rodině a jejím členům provedl, možná potřebuje čas i princ William,“ sdělila reportérka CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Šok pro Brity, Karel III. má rakovinu. Král odkládá veřejné akce a začíná s léčbou

Princ Harry se v Londýně zdržel pouze kvůli pětačtyřicetiminutové schůzce s nemocným otcem. Během své návštěvy se podle britského Daily Mailu nesetkal se Williamem ani s jeho manželkou Catherine, která se zotavuje po operaci břicha.

Nikdo přitom neví, v jaké situaci se následník trůnu v současnosti nachází. „Zdravotní stav princezny Kate je stále opředen tajemstvím. Dokonce se objevují nepotvrzené zprávy, že Kate opravdu při zákroku mohla zemřít. Každopádně je její stav asi vážný a William zřejmě teď opravdu nechce, aby se setkala zrovna s Harrym,“ upřesnila Kadavá.

Veřejnost na Harryho nezanevřela

Často se spekulovalo, že by se princ Harry mohl chtít někdy vrátit zpět do rodné země. Britové na to mají odlišné názory, mnozí ale však na prince Harryho stále nezanevřeli.

„Někteří pochopili, že tady momentálně žít nechce a respektují to. Jiní by respektovali, kdyby se vrátil, nedokážou se ale přenést přes to, co o královské rodině veřejně říká a jakou tím způsobuje škodu. A další by byli rádi, kdyby se vrátil. Mají ho pořád rádi a ocenili by, kdyby se vše vrátilo do starých kolejí,“ vysvětlila Kadavá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ceremonie pohřbu Karla III. je už připravená, Buckinghamský palác počítá se vším, říká Svoboda

Tagy: