Případů černého kašle v Česku rychle přibývá. Malé děti často končí v nemocnici

V Česku řádí černý kašel.

Černý kašel v Česku

Případů černého kašle v Česku rychle přibývá. Jen za prvních pár týdnů tohoto roku ho lékaři potvrdili u téměř sedmi set pacientů, za poslední týden hygienici evidují 188 nakažených. Nepříjemnou nemocí si prošla i mladá maminka Karolína.

„Projevovala se úporným dráždivým kašlem, který vyvolával zvracení. Vyfasovala jsem antibiotika na tři čtyři týdny. Po dobu jejich braní jsem musela být v karanténě,“ popsala průběh nemoci Karolína Salvetto.

ČTĚTE TAKÉ: Muž zemřel po nákaze nově objeveným virem. Riziko mohou představovat domácí mazlíčci

Pertuse neboli černý kašel je vysoce infekční, přenáší se i mluvením nebo kýcháním. Zprvu ale není vůbec jednoduché nemoc rozeznat, potvrdí ji až výtěr z nosu nebo krevní rozbory.

„První tři týdny se může projevovat jako běžné onemocnění – smrkáním, pokašláváním, teplotou. Diagnostika je třeba po měsíci nebo šesti týdnech, kdy dítě nebo dospělý začne mít dávivý záchvatovitý kašel, nejvíce v noci,“ vysvětlila dětská lékařka Radka Gálová.

„Už dva měsíce předtím, než jsem šel za doktorkou, jsem měl takový dávivý kašel jednou denně,“ potvrdil student Vítězslav, který nemoc prodělal.

Počty nakažených rostou ve všech krajích, nejvíce aktuálně na Vysočině. „Od začátku letošního roku evidujeme 81 nových případů černého kašle,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Vysočina Jana Böhmová. Ve stejném období loňského roku neměli tamní hygienici hlášeny žádné nakažené.

Dětská lékařka zároveň upozornila, že u malých dětí je v souvislosti s černým kašlem mnohdy nutná i hospitalizace. „Dávivé záchvaty vyčerpají dítě natolik, že musí zůstat v nemocnici,“ upřesnila.

Proto je povinné děti proti onemocnění očkovat, vakcínu hradí zdravotní pojišťovny. Dospělí by se pak měli nechat přeočkovat jednou za deset až patnáct let. Vybrat si mohou i kombinovanou vakcínu proti tetanu, záškrtu a černému kašli.

Tagy: