Přirovnávání Bartoška k Hitlerovi? Dáváme koalici její vlastní medicínku, zní z SPD

Poslankyně SPD Karla Maříková

Politici o nálepkování a urážkách

Takový novodobý Hitler. Tak označil předseda SPD Tomio Okamura ve Sněmovně začátkem května lidoveckého místopředsedu Jana Bartoška. A právě k tomuto výroku se vrátila i diskuze v pořadu Partie Terezie Tománkové. Dali jsme koalici jen ochutnat její vlastní medicínku, komentovala výrok poslankyně SPD Karla Maříková. Výrok jí tak přehnaný nepřijde. Podle jejího mínění označuje koalice členy SPD za fašisty a extremisty opakovaně a její kolegové si to nechtějí nechat líbit.

„Pan Okamura musí také trpět nehezké označování od pana Bartoška,“ vysvětlila Maříková a dodala, že ona by byla pro, aby takové urážky ve Sněmovně nezaznívaly. Jako první ale přestat nehodlají. Dokud pětikoalice ze své rétoriky neustoupí, nebude mít spolu se svými kolegy sklopenou hlavu a budou se bránit.

ČTĚTE TAKÉ: S Paroubkem se spolupracovat nedá, říká expremiér Špidla. Konečnou nazval konzervativní nacionalistkou

„Když vy přestanete, přestaneme i my,“ vzkázala koalici. „Moji kolegové nechtějí snášet, že jsou fašisti, nikomu to není příjemné, a především to není pravda. Jsme demokraticky zvolení,“ zdůraznila Maříková.

Debata se tak vrátila k výroku z 9. května a více než dvouhodinovému projevu Tomia Okamury na půdě Sněmovny. „V minulém volebním období mě chtěl politicky zlikvidovat, takový novodobý Hitler je to taky, jako jo. Mně tak připadá vždycky ta jeho dikce. A mně třeba voliči píšou často, že ještě knírek dát, a je to jako úplně ta dikce,“ prohlásil šéf SPD.

„Původně jsem chtěl urážky od Tomia Okamury řešit soudně, po rozvaze je hodlám řešit na půdě Sněmovny. Navrhuji proti němu disciplinární řízení v mandátovém a imunitním výboru,“ reagoval následně Bartošek na sociální síti.

Cesta do pekel

Situaci by rád uklidnil Bartoškův kolega Michael Kohajda. Stupňování nenávisti v politice je podle něj cestou do pekel. „Měli bychom se vrátit ke slušnosti, leckdy je sice ve Sněmovně vypjatější atmosféra, ale jsme dospělí lidé, veřejní činitelé a měli bychom jít příkladem. A když po mě někdo něčím hází, tak mu to přeci nevrátím tím, že mu to hodím zpátky,“ poznamenal.

Ke slušnému chování na půdě Sněmovny vyzvala i místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Pavla Pivoňka Vaňková (STAN). „Každý bychom si měli zamést před vlastním prahem a začít se chovat a vyjadřovat v mezích slušnosti,“ uvedla a dodala, že je třeba změnit pohled veřejnosti na politiky. Ten je podle ní v tuto chvíli „velmi nelichotivý“.

Celý díl Partie, kde se politici vyjádřili například k nápadu snížit sociální pojištění pro rodiny s více dětmi nebo k snadnějším vyhazovům, si můžete přehrát ve videu níže.

Tagy:
Hitler Tomio Okamura Partie Terezie Tománkové Karla Maříková Jan Bartošek urážky politické strany Poslanecká sněmovna ČR politika vláda politická kultura