Na úřadě se mi vysmáli. Petr příspěvek na bydlení nezískal, další možnosti mu zamlčeli

Lidé mívají problémy s příspěvkem na bydlení.

Příspěvek na bydlení

Bydlíte na ubytovně, a proto nemáte nárok na příspěvek na bydlení. Takový verdikt si mohou vyslechnout lidé na úřadech práce. A slyšel ho i Petr. Úřednice mu už ale neřekla, že mu stát může pomoci i jinak. Podle jeho slov se mu jen vysmála.

Petr si chtěl zažádat o příspěvek na bydlení na trutnovské pobočce úřadu práce. „Když paní zjistila, kde bydlíme, tak mi na rovinu řekla, že ho nedostaneme. A bylo to kvůli tomu, že bydlíme na ubytovně,“ popsal pro CNN Prima NEWS Petr.

ČTĚTE TAKÉ: Hypotéky do dvou let zlevní na polovinu, očekává Kovanda. Dostupnější bydlení má ale háček

Nemá sice nárok na příspěvek na bydlení, požádat si ale může o jiné sociální dávky. To mu nicméně úřednice neřekla. „Akorát se mi tam vysmívali. Chovali se arogantně a neměli ani snahu,“ uvedl dále Petr.

„Může se to stát. A možná to v tom tlaku opomněli,“ připustil jeden ze zaměstnanců úřadu práce. „Příspěvek na bydlení jde skutečně dávat tam, kde jsou splněny standardy bydlení. To znamená, že má nájemní nebo podnájemní stav a je zkolaudováno, že je to vhodné k bydlení,“ dodal dále.

„Mohou požádat o příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení, tedy dávky pomoci v hmotné nouzi,“ řekl mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta. „Pokud jsou ti lidé na ubytovně a zažádali si o nějaké další dávky, tak ten úředník to určitě posoudí spravedlivě,“ míní člen sociálního výboru a poslanec za ANO Aleš Juchelka.

Petr se svojí manželkou žijí jen ze dvou invalidních důchodů. Bez rodiny by jim nezbývalo na potřebné léky ani jídlo. „Příjmy jsou 17 tisíc a výdaje jsou 14 tisíc. Z toho ještě jezdím na převazy, takže projedu benzín. Měl bych jezdit každý týden, ale jelikož si to nemůžu dovolit, tak jsem se domluvil, že budu jezdit jednou na 14 dní,“ vypočítával Petr.

„Když jsme v této situaci, tak jsem měl za to, že stát pomůže. Že když se na něj člověk obrátí, tak se úřednice budou snažit pomoct, ale je to jenom arogance, arogance a arogance,“ kroutil hlavou. Pokud se lidé nacházejí ve finanční krizi, mohou si podle ministerstva práce a sociálních věcí zažádat na úřadu práce o mimořádnou okamžitou pomoc.

Tagy:
bydlení úřady příspěvěk úřednice Úřad práce České republiky