Procestovala Evropu, až ji láska zavedla do Česka. Navzdory boji s roztroušenou sklerózou Vicky buduje úspěšnou kariéru v Amazonu

Vicky Vassalo (28) žije v Česku 4 roky. Její maminka je Britka, tatínek Ital. Během života se hned několikrát stěhovala za prací do jiné země. Láska ji však nakonec zavála až do Česka, kde našla uplatnění v karlínských kancelářích společnosti Amazon. Jak sama říká, v Itálii by jako žena tak skvělou pracovní příležitost nenašla. Vicky je také vášnivou gurmánkou a ve volném čase se nejraději společně s budoucím manželem věnuje poznávání nových gastronomických zážitků.

Dětství strávila Vicky s rodiči v Itálii. Po dokončení střední školy však chtěla lépe poznat rodnou zemi své maminky, a odjela do Anglie studovat práva. „Nějaký čas jsem pak pracovala v advokátní kanceláři. Rychle mi ale došlo, že to není nic pro mě. Rozhodla jsem se s tím praštit a vyzkoušet něco úplně jiného,“ vzpomíná. Nakonec našla uplatnění jako designérka.

Po nějaké době se však rozhodla vrátit blíž k rodičům, a tak se opět přestěhovala zpátky do Itálie. V Itálii se však hledání práce stalo oříškem. „V Itálii je to s prací obzvláště pro ženy poměrně těžké. Pracovní kultura je tam jiná. S mými několikaletými zkušenostmi designérky mi nabídli sotva částku srovnatelnou s českou minimální mzdou s komentářem, že jako žena můžu být ještě ráda. A rovnou se mě zeptali, jestli náhodou neplánuji otěhotnět,“ vypráví dnes už se smíchem.

Boj s nemocí i budování kariéry

Zpětně svého rozhodnutí však nelituje. V Itálii potkala svého přítele, se kterým je dnes již zasnoubená a v příštím roce plánují veselku. „Můj přítel v Česku podniká. Hned v začátku vztahu jsme se rozhodli společně přestěhovat se do Česka,“ vysvětluje Vicky. V Praze našla uplatnění v mezinárodní firmě, kde je možné domluvit se anglicky. „Podala jsem si přihlášku do Amazonu, kde zrovna hledali specialisty dopravy a vyšlo to,“ říká. Dnes však Vicky řídí tým osmi kolegů, se kterými poskytuje podporu dopravcům po celé Evropě.

Komunikuji s lidmi z Velké Británie, Lucemburska i s kolegy z Prahy. Díky tomu se denně setkávám s rozmanitými úhly pohledu, přístupy a nápady, což je inspirující,“ říká.

Místní pracovní kultura je nejlepší, jakou jsem zatím zažila. Vím, že i když bych šla na mateřskou, mohu se sem vrátit. Amazon totiž nabízí speciální návratový program pro rodiče vracející se z rodičovské dovolené,“ pochvaluje si Vicky. Nedávno však strávila několik týdnů v nemocnici kvůli roztroušené skleróze, se kterou se dlouhodobě potýká. „Bude to znít možná krutě, ale myslím, že většina zaměstnavatelů v Itálii by mě tehdy propustila. Zde jsem ale dostala veškerou podporu a pochopení. I přes své zdravotní problémy mám v Amazonu možnost rozvíjet svou kariéru. Jsem za tento přístup opravdu vděčná,“ uvádí.

Na svíčkovou nedám dopustit, říká

Život v Česku si Vicky nemůže vynachválit. „Praha je krásné město a jsou tu milí lidé. Naučila jsem se několik frází v češtině, abych si zvládla třeba koupit lístek na autobus nebo v restauraci objednat jídlo. Miluji českou svíčkovou nebo kachnu se zelím, a taky jsem si oblíbila české brambory. Způsob, jakým je připravujete je úžasný,“ říká vášnivá gurmánka, která společně s budoucím manželem ráda objevuje lokální restaurace.

Radost jí dělá také fenka plemena welsh corgi Maple, kterou Vicky sem tam bere i do práce. „Zvířata jsou tu vítána, jsou to takoví místní manažeři radosti. Maple všichni milují. Nedávno jsme uspořádali firemní sraz mazlíčků, kdy jsme jim udělali vlastní zaměstnanecké karty i s fotkou, takže Maple už je vlastně členem našeho týmu,“ směje se Vicky.

Přesto, že Česko si zamilovala, nevynechá samozřejmě žádnou příležitost, kdy může navštívit rodinu a přátele v Itálii. „Vracíme se do Itálie každé tři až čtyři měsíce. Jezdíme autem, aby s námi mohla být i naše fenka Maple. Domů si pak vždy vozíme italské potraviny, které se tu nedají sehnat. Díky tomu máme i tady v Čechách kousek Itálie, kdykoliv z nich něco uvaříme,“ uzavírá.

Komerční sdělení

Tagy: